6 Şubat Sabahı Merkez üssü Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem depremle büyük bir felakete uyandık.

Depremlerin o kadar şiddetliydi ki on ilde on binlerce can kayıpları ve yıkımlar oldu. Hala daha arama kurtarma devam ediyor.

Türkiye olarak uykularımız kaçtı, psikolojimiz bozuldu ve kan ağladık, insanların enkaz altından sağ salim çıkmaları için hep bir ağızdan dualar ediyoruz.

Ona uyarılara ve ülkemizin deprem kuşağında olmasına rağmen ve geçmişte o kadar çok deprem yaşadık ama nedense hala akıllanmadık.

1999 GÖLCÜK DEPREMİ (MARMARA)

Merkez üssü Kocaeli - Gölcük olan 7.5 büyüklüğündeki depremde 18.373 kişi hayatını kaybederken, 48.901 kişi yaralanmıştır. Etkileri oldukça kötü olan bu deprem sebebiyle 600.000’den fazla kişi evsiz kalmışı akabinde;

2011 VAN DEPREMİ

Merkez üssü Van - Tabanlı olan depremin büyüklüğü 7.2 olarak kayıtlara geçmiştir. 604 vatandaş hayatını kaybederken 4152 kişi de yaralanması ile birlikte Elâzığ ve İzmir depremleri ile de bir çok insan toprağın altında kalmıştır. Zaten çok önceki Erzincan, Horasan ve daha yakın zamanda Elazığ ve İzmir yaşanılan depremler.

Bu deprem asrın en felaketi olarak tarihe geçtik

Geçmişte ki depremlerden ders almadığımız ortada.

Şuanda ne yaparsak yapalım hiçbir canımızı geri getirmemiz mümkün değil. Ama temennimiz geleceğe dair tedbirlerimizi almaktan yana.

Bundan sonra daha fazla bedel ödememek için Bunun içinde öncelikle devletimizin deprem ve afetlere karşı gerekli yasaları çıkartmak ve şartsız ve kuralsız olarak herkese eşit bir şekilde uygulamaktan başka hiçbir yol yoktur.

Bu olayda da taraf olan her kes birlikte yargılanmalıdır ki gerçek suçlular ortaya çıksın ve alacakları cezalar bir hayli ağır olmalıdır ki herkese örnek teşkil etsin.

Deprem sonrasında tek tek yakalanan Müteahhitlerle birlikte bakalım bu işlerde parmağı olan kimler var?

Öncelikle sormak lazım?

İnşaata zemin etüdünü kim yapıyor? Beton arme projesini yapan kim? Projeyi uygulayan kim?

Yasalar gereğince; imar planını belediyelerin sistemi üzerine şehir plancıları yapıyor. Planda riskli alanlar ayıklanır ve imar verilen parseller risksiz sayılır. Risk varsa neden parsellere açılıyor?

Etüdü Jeoloji veya inşaat mühendisleri; Projeyi inşaat, makine, Mimar ve elektrik mühendisleri yapar ve yetkili belediyeler projeleri inceler ve yapımcı müteahhidin iş bitirmesi yeterliyse inşaata başlamak için ruhsat verir.

Kullanılan malzeme ve işçiliği denetlemek uygunluğuna onay vermesi ve Dökülen betondan numune alarak standartlara uygun olmayan betonları ve demirleri söktürmeye yetkili ve sorumlu olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün seçtiği Yapı Denetim şirketi değilimdir?

İnşaat’ da önlemleri almak şantiye şefi olan inşaat mühendisi veya mimarlardır. mühendis ve mimarlar İnşaatı durdurmaya hatta belediye ye bilgi verdiğinde mühürletmeye kadar yetkili değilimdir?

İnşaat bitiminde ki sürece bakacak olursak, denetim raporunu yapı denetim şirketi düzenler. Daha sonrasında belediyenin teknik elemanları kontrol sağlar ve inşaatın fenni kurallara uygun yapıldığını gördükten sonra genel iskan raporu düzenleyerek süreci tamamlayarak bitirir.

Her kes görevini doğru düzgün yaparsa afet olsa bile on binlerce can kaybı yaşanmaz. Ama ülkemizde sinsile bir şekilde ilerleyen tüm işlerde sıkıntı var.

Müteahhit kendi başına inşaat yapamadığı gibi, bir inşaatın başlangıç ve bitiş aşamasında bulunan başta Müteahhitler, mühendisler ve belediyeler hep birlikte hesabını vermelidir.

Hiç kimse cezasız kalmamalıdır ki hak yerini bulsun ve buda bir örnek teşkil etsin bir daha kimse bu hataya düşmesin.

Kimi evladını, kimi babasını, kimi anasını, kimi kardeşimi hatta kimisi de tüm ailesini kaybetti. Evsiz yurtsuz ve kaldılar onların hakkını ortada bırakmak büyük bir hak ve vebalidir. Bir daha böyle afetlerin yaşanmamasını temenni ediyorken, hak edenlerin de cezalarının bir o kadar büyük olmasını ve parasıyla sattıkları cennetlerin de değil ama devletin kedilerine tahsis edeceği tek hücreli cennetinde de bir ömür boyu oturarak cezalandırılmasını diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.