Prof. Dr. Enver Konukçu hayatını kaybetti

Erzurum Tarihi alanında çok önemli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Enver Konukçu vefat etti.

admin
admin
01 Şubat 2022 Salı 06:11
Prof. Dr. Enver Konukçu hayatını kaybetti

Türk kültürünün önde gelen araştırmacılarından Prof. Dr. Enver Konukçu, emekli olduktan sonra hayatını sürdürdüğü Aydın'ın Efeler ilçesindeki ikametinde hayatını kaybetti.

Meslek hayatının 44 yılını Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne hizmet ederek geçiren ve Tarih alanında yaptığı çalışmalarla gerek Erzurum ve gerekse Türk Tarihi açısından silinmez izler bırakan Prof. Dr. Enver Konukçu vefat etti.

Erzurum Atatürk Üniversitesinin yetiştirdiği değerlerden ve Türkiye'nin sayılı tarihçilerinden olan Prof. Dr. Konukçu, Tarih Bölümü Başkanlığı yanında, Atatürk İlke ve İnklapları Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevlerinde de bulunmuştu.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde en uzun süre görev yapan öğretim üyesi olan, ayrıca Hindistan ve Amerika’da tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Enver Konukçu, 78 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Atatürk Üniversitesi’nin marka tarihçilerinden Prof. Dr. Enver Konukçu, Erzurum’a 2011 yılında veda etmişti. 40 yılı aşkın bir süredir Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan ve tarih araştırmalarıyla dikkat çeken Konukçu, Ermeniler tarafından gerçekleştirilen soykırımı, yürüttüğü mezar kazılarıyla belgeleyen başlıca tarihçiler arasında bulunuyordu.

Konukçu, tarih bilimine sunduğu katkıların yanı sıra, Erzurum’un tarih ve kültür hayatına kazandırdığı eserlerle de tanınıyordu. 1944 Bolu doğumlu olan Enver Korukçu çok değerli çalışmaları yanında; özellikle Iğdır Oba; Kars, Subatan, Erzurum Alaca ve Yeşilyayla’da Ermenilerin öldürdüğü Türklere ait toplu mezarları tespit ederek ilim âlemine sunmuştu.

Konukçu’nun cenazesi Aydın merkezde Kemer camiinde kılınan ikindi namazının ardından Kemer mezarlığına defnedildi.

ETÜ’DEN TAZİYE MESAJI

Öte yandan Erzurum Teknik Üniversitesi kurumsal web sitesinden bir taziye mesajı yayımladı. Mesajda, “Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. Enver Konukçu vefat etti. 1968-2011yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü'nde görev yapan ve Erzurum ile ilgili çok sayıda kitap ve makale yayımlayan Prof. Dr. Enver Konukçu vefat etti. Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden kabul edilen Konukçu, yıllar içerisinde Erzurumla ilgili biriktirdiği eşsiz arşivini ve günlüklerini Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Erzurum Şehir Arşivi'ne bağışlamıştı. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına meslektaşlarına ve öğrencilerine başsağlığı dileriz.” ifadelerine yer verildi.

PROF. DR. ENVER KONUKÇU KİMDİR?

1944’de Bolu’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Düzce’de tamamladı. 1962’de İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne girdi. “Bolu Bölgesi Türkmen Kabileleri” tezi ile Umûmi Türk Tarihi kürsüsünden mezun oldu. Kısa müddet, Sakarya Sosyal Araştırma Merkezi ve Salihli Lisesinde Tarih öğretmenliğinde bulundu. 1968’de Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi’ne Tarih Asistanı olarak tayin edildi. 1972’de “Kuşan ve Akhunlar Tarihi” ile doktor, 1978’de “Kalaç Sultanlığı” ile doçent oldu. 1988’de Profesör unvanı aldı. Pakistan, Karaçi Üniversitesi’nin İslam Tarihi Bölümünde “Indo-Turcica” alanında araştırmalar yaptı (1972). Los Angeles Üniversitesi’nde (UCLA) bu çalışmalarını devam ettirdi. Batum, Tiflis ve Gence Üniversitelerinde de kısa müddet misafir öğretim üyeliği yaptı. Iğdır Oba; Kars, Subatan, Erzurum Alaca ve Yeşilyayla’da Ermenilerin öldürdüğü Türklere ait toplu mezarları tespit ederek ilim alemine sundu. Bunlarla ilgili üç yayını da mevcut olan Prof. Dr. Enver Konukçu 78 yaşında hayatını kaybetti.

Editör

Son Güncelleme: 02.02.2022 07:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.