Çok iyi dedin Talat ağabey!

Çok iyi dedin Talat ağabey!

admin
admin
09 Haziran 2022 Perşembe 13:38
Çok iyi dedin Talat ağabey!

Vedat REFAYELİ

Elbette ki cami mûsikîsi içinde ezan, salâ ve kâmetin önemli bir yeri vardır.

Özellikle beş vakit okunan ezanın güzel nağmelerle okunması inançların kuvvetlendirilmesine katkıda bulunduğu bilinir.

Toplumsal birliktelik, dayanışma, kaynaşma ve bütünleşmeyi güçlendirdiğine de inandığımız ezanın güzel okunması hepimize de iyi gelmektedir.

Hepimizin de dikkatini çeken bir şey var son günlerde.

Her vakit namazında ezanlar artık münferit okunuyor.

Daha dün öğlen ezanı okunurken ikamet ettiğim Rabiaana Mahallesi’ndeki oturduğum kahvehanede yaşlıca bir vatandaş, ezanı okuyan müezzin için ‘’zorla okuyor’’ diyordu.

Son zamanlarda merkezi sistemle ezan okunmaması sebebiyle şehirde bir rahatsızlık gözleniyor.

Bu gözlem var ama bugüne kadar da nedense dillenmemişti, dile getirilmiyordu.

Sahadayken de kendine has çizgisiyle bende büyük saygınlık ve de hayranlık uyandıran, bazı konularda aynı düşünmesek de hep itibar ettiğim biri olan gazeteci-yazar Talat Uzunyaylalı ağabeyin son günlerde bu konuya eğildiğini görüyorum.

***

‘’Merkezi sistemle güzel sesle okunan ezanlar öyle etkiliydi ki camiler dolup taşıyordu!’’ diye kendi sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan ve bu duruma dikkat çeken Talat ağabey, her isteyenin ezan okumamasını istedi.

Çoğu camide artık ezanların cami cemaatleri tarafından okunduğunu müşahede eden ve bu konuda il ve ilçe müftülerine çağrıda bulunan Talat ağabey ‘’Erzurum camilerinde cemaatin içinde sesleri yetersiz fakat müezzinlik etmeye istekli emekli kimseler var. Üslupsuz okunan ezan çağrılarının kaynağı bunlardır. Müftü Efendiler buna mani olmalı. Her şeyden önce imamlar var. Beş vakit ezanı cami imamları zaten okumak zorundadır. Özellikle de merkezi sistemle ezan okunurken camiler dolup taşıyordu’’ derken, bu konudaki talebi ve duyarlılığı bende ayrı bir hayranlık uyandırdı.

Bilin istedim...

Editör

Son Güncelleme: 10.06.2022 08:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.