Bir tatlı ‘huzur’ almaya geldik!

admin
admin
05 Ocak 2023 Perşembe 10:05
Bir tatlı ‘huzur’ almaya geldik!

Vedat REFAYELİ

Gençler pek bilmez, belki duymuşlukları da yoktur ama Huzur kıraathanesi vardır bir zamanlar Erzurum’da.

Eğitimli, eğitimsiz çoğu insanı birarada tutan bu kıraathane, şehrin kültür hafızasında yer edinmiş bir mekandır.

Caddeye bakan uzunca bir bahçesi de olan ve yaz aylarında yer bulunmayan bu kıraathanenin bilinen taraflarından biri de sandalyelerinin tahtadan olmasıydı.

Bugün Yakutiye Belediyesi olarak hizmet veren eski Adliye binasının hemen üzerinde faaliyet gösteren ve yıllar önce kapanıp, yeri bir eğitim kurumu haline gelen Huzur kıraathanesi, her türlü sohbetin yapıldığı yer olmanın yanında çayı, kahvesi ve özellikle de eski Yoncalık semtindeki Temelli kıraathanesi gibi satrancı ile de meşhur bir mekandı.

Çok sayıda kişinin satranç oynadığı, zaman zaman turnuvaların da organize edildiği bu kıraathanede yetişen çok sayıda satranç oyuncusu da vardı.

Bir süre önce Beden eğitim öğretmenleri Burak Şengül ve Sadullah Tatar’ın işletmeye açtığı Yakutiye Medresesi arkasında yer alan mekan, işte artık adı da unutulan bu Huzur kıraathanesinin misyonunu üstlenmeye soyundu.

Genç işletmeciler, farklı tatlardaki kahvelerin yanında satrancı ile de mekanlarını yürütmeye başlamış.

Geçen hafta satranç turnuvası da düzenleyen ve 7’den 70’e herkese hitap eden bir mekan haline dönüşmesi sağlanan mekanda satranç oynayanlara da kahveler ikram olarak sunuldu.

Huzur kıraathanesi gibi bir makenı hedeflediklerini söyleyen genç işletmeciler, ‘’O kıraathaneyi yaşatmayı hedefledik. Erzurum’un sosyal ve kültürel gelişmelerinde önemli katkılar sağladığına inandığımız ve bizlerin de kaçırdığı o mekanın devamını sağlamak bizim için paradan, puldan çok daha önemlidir’’ diyorlar.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.