Bazıları zirve sever!

Bazıları zirve sever!

admin
admin
09 Aralık 2021 Perşembe 10:37
Bazıları zirve sever!

Vedat REFAYELİ

Dağcılık, dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

18 ile 19. yüzyıllarda zenginlerin boş zamanlarını değerlendirme ve hayatlarının rutinlerini yeni maceralarla süsleme arayışı neticesinde bir spor sayılmaya başlanan dağcılık, 20. yüzyılın başında diğer ulusların da ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Uluslararası bir spor haline gelmesi ise, 1931 yılında, merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Dağcılar Birliği’nin kurulmasıyla mümkün olmuştur.

Günümüzde en çok rağbet gören doğa sporlarından biri olsa da, bu spora eklenebilecek yeniliklerin azalması, yeni neslin yeni doğa sporlarına daha fazla ilgi duyması ya da bu tür sporlara yönelmesi nedeniyle, 20. yüzyılın başındaki popüleritesini kaybetmeye başlamıştır.

***

Erzurumlu Memduh Tozoğlu, tam bir doğa ve spor aşığı.

Futbol da dahil olmak üzere bir çok branşta boy gösteren yaşlı yurt, son zamanlarda dağlara saldı kendini, zirvelere tırmanma alışkanlığı edindi.

Önce 5137 metre yükseklikteki Türkiye’nin en büyüğü dağı olan Ağrı dağına tırmanışı gerçekleştiren Tozoğlu’nu bu kesmemiş olacak ki bir de Gürcistan’ı denedi.

Gürcistan’ın en büyük dağı 5051 metredeki Kazbek dağına tırmanan Memduh Tozoğlu, burada da zirveye Türk bayrağını asmayı başardı.

‘’Benim en büyük tutum oldu zirve tırmanışı. İnşallah yakında sırada Nepal dağı var’’ diyen Tozoğlu, ilerleyen yaşına rağmen performansı ile adeta gençlere taş çıkartıyor.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumZirve
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.