Bir çok kanser türü tarihe karışacak

Baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde kullanılabilecek yeni moleküllerin geliştirmesini hedeflenen proje desteklenmeye hak kazandı.

admin
admin
31 Aralık 2021 Cuma 00:00
Bir çok kanser türü tarihe karışacak

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) tarafından hazırlanan bir proje daha TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ömer Faruk Karataş’ın yürütücülüğünü yaptığı "POFUT1 inhibitörü olabilecek bileşiklerin tasarımı, sentezi ve etkinliklerinin değerlendirmesi ile antikanser ve anti-anjiyojenik potansiyellerinin in vitro ve in vivo modellerle incelenmesi" başlıklı proje 2021 Yılı 2. Dönem TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında 34 adet aday POFUT1 inhibitörü tasarlanması, bu moleküllerin anti-kanser ve anti-anjiyojenik potansiyellerinin in vitro testlerle değerlendirilmesi ve bu şekilde birçok kanser türünün tedavisinde kullanılma potansiyeli olabilecek yeni moleküllerin geliştirilmesi hedefleniyor.

POFUT1’in birçok kanser türünün oluşumu ve gelişiminde önemli bir yere sahip olabileceğine dair ön verilerinin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ömer Faruk Karataş: “Proje ekimizle birlikte 34 adet aday POFUT1 inhibitörü tasarlayıp sentezlerini yapacağız ve sonrasında etkinlik, anti-kanser ve anti-anjiyojenik potansiyellerini in vitro testlerle değerlendireceğiz. İlk aşamada etkinlikleri analiz edilen bileşiklerin verileri kullanılarak daha sonra 10 adet daha bileşik tasarlanacak ve daha etkin olacaklarını tahmin ettiğimiz bu bileşiklerin anti-kanser ve anti-anjiyojenik potansiyel analizlerini yapacağız. Araştırmamız neticesinde elde ettiğimiz bulgularla kanser tedavisinde olası yeni tedavi araçlarının geliştirilmesine katkı sağlayarak uzun vadede ortaya koyduğumuz inhibitör adaylarının patentini alarak ülkemize ekonomik, ticari ve sosyal açılardan fayda sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 01.01.2022 09:02
Anahtar Kelimeler:
ErzurumETÜKanser
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.