TİYATRO’DA “SEYİT ONBAŞI” ROLÜ DUYGULANDIRDI

Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen “Bir Destandır Çanakkale“ tiyatrosunda Seyit Onbaşı rolünü canlandıran oyuncunun 276 kiloluk top mermisini sırtlayarak ateşe vermesi izleyenleri duygulandırdı.

31 Mart 2013 Pazar 13:22
TİYATRO’DA “SEYİT ONBAŞI” ROLÜ DUYGULANDIRDI
Atatürk Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından dün akşam Kültür ve Gösteri Merkezinde düzenlenen “Bir Destandır Çanakkale“ tiyatrosu izleyenleri duygulandırdı. Düzenlenen tiyatroda Atatürk Üniversitesi öğrencileri Çanakkale’de ecdadımızın yaşadığı zorlukları anlatmak amacıyla oyunlarını sergilediler.

Sergiledikleri oyunda muharebe cereyan etmekteydi. Bir yanda dünyanın en gelişmiş askeri vasıtalarına sahip ve sayıca çok kalabalık Batı ülkeleri, diğer tarafta vatanlarını müdafaa için cepheye koşup; düşmanın topuna, tüfeğine iman dolu göğsünü siper eden Anadolu’nun cihangir ruhlu yiğitleri savaşmaktaydı. Düşman zırhlılarının yağdırdığı güllelere, yaylım ateşe karşılık vermekte, düşmana adım attırmamaktadır. O sırada Seyit Onbaşının bataryasında da hazırlıklar tamamlanmış ve düşmanın taarruzu beklenmeye başlanmıştı.18 Mart 1918’de ilk önce Fransız daha sonra İngiliz zırhlıları Çanakkale boğazında görülmüşlerdi. Kıyılan yoğun top ateşine tutan düşman zırhlıları aynı şiddette karşı ateşle karşılaşınca duraklamışlar, fakat ateşlerini kesmemişlerdi. Ateş çemberi genişleye genişleye Koca Seyit’in bataryasına ulaşmıştı. Bataryadaki erlerden on dördü şehit olmuş, yirmi dördü ise yaralanmıştı. Sadece Seyit ile Ali isimli arkadaşı yara almadan kurtulmuşlardı. Bataryanın toplarından ikisi toprağa gömülmüş ve kullanılmaz hale gelmişti. Sadece bir tanesi kullanılabilir haldeydi. Onun da vinci kırılmıştı. Koca Seyit, bir denizde hâlâ ateş püsküren düşman zırhlısına bir yerde yatan şehitlere bir de topa bakmış ve büyük bir hırsla her biri 215 okka (276 kilo) ağırlığındaki mermilere yönelmişti. Seyit, şaşkın şaşkın kendisine bakan arkadaşına "yardım et de mermiyi yükleneyim" demiş, ardından da "Ya Allah" diyerek koca mermiyi kavramış ve Ali’nin yardımıyla sırtlamıştı. 276 kiloluk yüküyle 28’lik topun altı basamağını çıkan Koca Seyit mermiyi topun ağzına yerleştirmeyi başarıp "Ya Allah, bismillah!" diyerek topu ateşlemişti ve düşman gemisini batırmasını canlandıran öğrenciler izleyicilerden tam not aldılar. Öğrencilerin tiyatro gösterisinden sonra Çanakkale şiirleri okunarak program son buldu.

Editör

Son Güncelleme: 31.03.2013 13:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.