Sıradaki parça ETSO’ya gelsin!

Prof. Dr. Küçükuğurlu, şimdi de Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Ticaret ve Sanayi Odası tarihini kitaplaştırdı.

admin
admin
04 Mayıs 2023 Perşembe 12:11
Sıradaki parça ETSO’ya gelsin!

Vedat REFAYELİ

Erzurum kalesi ve tabyaları başta olmak üzere Belediye, Özel İdare, ve kış sporları tarihini kitap haline getiren Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu, şimdi de Ticaret ve Sanayi Odası’na el attı.

Her ne kadar kuruluşunu 1919 olarak bildiğimiz Ticaret ve Sanayi Odası’nın aslında Erzurum’da taa 1885 yılında kurulduğunu tespit eden Murat Küçükuğurlu hoca, basıma verdiği bu yeni kitabında o zamanların Erzurum ekonomisine de ayna tutuyor.

Tıpkı diğer kitaplarında olduğu gibi bildik tüm ezberleri bu kitapla da bozmaya hazırlanan hoca, ilk kurucu başkanın tüccar Hüseyin Hüsnü Efendi olduğunu açıklıyor ki, bu ismi ben de ilk defa duyuyorum.

Sanıyorum bu ve benzeri bilgileri de yakın tarihte görev yapmış oda başkanları ve mevcut başkam Saim Özakalın da yeni duyuyor ve biliyordur..

***

Dönemin Erzurum’da ki esnaf ve tüccarlarının fotoğraflarının, mali durumlarının ve tutanaklarının da yeralacağı Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarihi kitabında, yaşanan önemli ekonomik gelişme ve faaliyetler de olacak.

Sık sık oda tarafından üyelerin biraraya getirildiğinin vurgulandığı kitapta, iş dünyasındaki kişilerin birlikte olması için farklı aralıklarla özellikle Akdağ köyünde piknikler düzenlendiği de ifade ediliyor.

Gelecek nesillerin istifadesine sunulması planlanan Ticaret ve Sanayi Odası tarihi kitabında Uğurluoğlu, odanın Türkiye’de il kurulan odalardan birisi olduğuna da dikkat çekiyor.

Kitapta bulunan belge ve bilgilerin ETSO’dan değil de tamamının Türk Tarih Kurumu’ndan alınmış olması da açıkçası bana garip geldi, söylemesem olmazdı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.