Reyhani’den sonrası yalan!

Reyhani’den sonrası yalan!

admin
admin
11 Ağustos 2022 Perşembe 13:46
Reyhani’den sonrası yalan!

Vedat REFAYELİ

‘’Halk ozanlığında Sümmani bir devdi. Sümmani’den sonra Reyhani geldi. Bir dev de o’ydu. Ama Reyhani’den sonrası, yok!’’.

Belki günümüzde bir çok halk ozanını kızdıracak, canı ile oynayacak bu sözler bana ait değil.

Bu sözler Prof.Dr.Abdulkerim Dinç’e ait.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Fakültesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Abdulkerim Dinç, kesinlikle halk ozanlığının ilk temsilcisinin Sümmani, son temsilcisinin de Aşık Yaşar Reyhani olduğunu söylüyor.

‘’Günümüz halk ozanlarında üzülerek söylüyorum imge yok’’ diyen Prof. Dr. Dinç, ‘’ Geçmişte Sümmani’den sonraki boşluk Aşık Yaşar Reyhani ile doldu. Ama Reyhani vefat ettikten sonra o boşluk dolmadı, dolacağa da benzemiyor. Reyhani ile halk ozanlığı bitti’’ dedi.

Sayısız kitabı bulunan, şiir denince ilk akla gelen isimlerden olan Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi yönetim kurulu üyelerinden Prof.Dr.Dinç, bir Reyhani olabilmesi için bir halk ozanının derin bilgiye ve tasavvufa sahip olması gerektiğini ve kırk fırın ekmek yemesi gerektiğini sözlerine ekledi..

Yakın bir tarihte kalp ameliyatı olan, emekliliğini isteyen Prof.Dr.Dinç’in Erzurumlu aşıklardan Mehmet Gülhani ile ilgili bir de kitabı bulunuyor.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.