ERZURUMLU ÇOCUKLARIN KADİM GELENEĞİ AREFELİK TOPLAMAK

Erzurumlu çocuklar Ramazan Bayramı arifesinde bayramlık elbiselerini giyinip kapı kapı dolaşarak fındık, fıstık, şeker topladılar.

admin
admin
04 Temmuz 2016 Pazartesi 12:32
ERZURUMLU ÇOCUKLARIN KADİM GELENEĞİ AREFELİK TOPLAMAK
Erzurumlu çocuklar Ramazan Bayramı arifesinde bayramlık elbiselerini giyinip kapı kapı dolaşarak fındık, fıstık, şeker topladılar.
Erzurum’un bayram gelenekleri arasında yer alan çocukların bayramlık elbiselerini giyerek kapı kapı dolaşıp arefelik toplaması geleneği Ramazan Bayramı öncesinde de sürdürüldü.
Günün erken saatlerinde bayramlık elbiselerini giyinen Erzurumlu çocuklar küçük gruplar halinde ellerindeki poşetlerle evlerin kapısını çalarak arefeliklerini istediler. ‘Arefeliğimizi isteriz’ diye kapıları çalan çocuklar, önce ev sahibinin bayramını kutlayıp sonra kendilerine ikram edilen, fındık, fıstık ve şekerden oluşan arefeliklerini aldılar. Arafelik geleneğinin sürdürülmesinden memnun olan yaşlı vatandaşlar kapılarını sonuna kadar açtıkları çocuklara arefelik verirken, onlara tebessüm etmeyi de ihmal etmediler. Topladıkları arefelikleri akşam saatlerinde arkadaşlarıyla birlikte paylaşıp yiyeceklerini belirten Kenan Aygün, “Akşama kadar bir büyük poşet arefelik toplayacağım. Arefeliğimin yarısını arkadaşım ile paylaşacağım arta kalan kısmını ise evime götürüp kardeşlerime vereceğim.” dedi.
AREFELİK SATIŞLARI AZALDI
Erzurum’da arife günleri evleri dolaşarak, bayram şekeri ve kabuklu kuru yemiş toplayan çocuklar için alınan arefeliklere olan talep her geçen gün azalıyor. Geleneğin ortadan kalkması ile arifeliğe eski rağbet gösterilmiyor. Arefelik toplayan çocukların her geçen gün azalması da geleneğin unutmaya yüz tutmasının en önemli göstergelerinden birisi. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan arefelik toplama geleneği unutulmaya yüz tutarken, arefelik satıcıları geçmiş yıllara oranla satışlarında azalmalar kaydedildiğini ifade ediyorlar.
Uzun yılar arefelik satışı yaptığını belirten Selim Tuna,15 yılıdır bu işin içinde olduğunu belirterek, arefelik satışlarında önemli oranda azalmalar kaydedildiğini ifade etti. 10 yıl öncesindeki talebin daha fazla olduğunu belirten Tuna “ Şu an arefelik satış fiyatlarla fiyatlarda alıcısına ulaşıyor.” dedi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.