Canlı canlı bunlar!

Erzurum Müzesindeki balmumu heykeller adeta gerçeği aratmıyor…

admin
admin
08 Haziran 2023 Perşembe 13:40
Canlı canlı bunlar!

Vedat REFAYELİ

Eylül 2020’de Eskişehir Odunpazarı’nda ziyaret ettiğim Balmumu heykel müzesindeki eserler karşısında adeta büyülenmiştim.

Atatürk başta olmak üzere tarihi, kültürel karakterler ile geçmişten günümüze sanat ve siyaset dünyasında yer alan 200‘ü aşkın ünlü ismin balmumu heykelleri karşısında adeta dilimi yutmuştum.

Yılmaz Büyükerşen’in konuşturduğu heykel sanatında ne kadar başarılı olduğumuzu bir kere anlamış olmuş ve bir yazı kaleme almış, keşke benzer bir serginin de Erzurum’da açılması konusunda bu sütunlarda görüş ve düşüncemi belirtmiştim.

Ya bu sergi Erzurum’a gelmeli ya da bir şekilde Erzurum’da da böylesine geniş kitleleri etkileyecek bir sergi açılmalı, gelmeli diye söyleniyordum.

***

Ne yalan söyleyeyim, henüz resmi açılışı gerçekleşmeyen Erzurum Müzesi’nde sergilenen bazı balmumu heykelleri görünce, hiç Büyükerşen ustadan geri kalmayan sanatçılarımızın da var olduğu gerçeğini farkettim.

Anadolu’da yaşayan Türk büyükleri ve Erzurum’un sembol isim ve kahramanlarının yaşatılmasını sağlamak için hazırlanan ve teşhir edilen balmumu heykeller, bir defa gerçeği aratmıyor.

Canlı gibiler adeta..

Her en seninle konuşacak gibi geliyor insana.

Bu kadar gerçekçi şekilde sanatını balmumuna adapte eden o ustalara bin selam olsun.

İnanıyorum ki sizler de o heykelleri görünce benim gibi şaşıracak ve ne kadar gerçekçi olduğuna kanaat getireceksiniz.

Heykel asla sadece heykel değildir diyorum ve bu benim son kararımdır!

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.