SRİ LANKA BÜYÜKELÇİSİ ERZURUM'DA

Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza, Erzurum Valiliği'ni, Büyükşehir Belediyesi'ni ve ETSO'yu ziyaret etti.

admin
admin
05 Ağustos 2016 Cuma 08:31
SRİ LANKA BÜYÜKELÇİSİ ERZURUM'DA
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette açıklama yapan Büyükelçi Mohiden Amza, “15 Temmuz gecesi darbe girişiminde yaşananları yakından takip ettim. Türkiye bu süreci hak etmedi” dedi.
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza ve Sri Lanka Erzurum Fahri Konsolosu Fatih Yücelik ile birlikte Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyarette, Sri Lanka ve Türkiye Cumhuriyeti insanının ortak noktasının misafirperver olduğunu ifade eden Büyükelçi Mohideen Amza, “Erzurum’da olmak benim için mutluluk vericidir. İki ülke her ne kadar coğrafi anlamda birbirinden uzakta da olsa iki ülkenin insanlarının birbirine çok yakın olduğunu düşünüyorum. Sri Lanka ve Türkiye Cumhuriyeti insanının ortak noktası ise misafirperverliğidir. Bu ise iki ülke insanını birbirine yakınlaştırıyor. Ben göreve başlayalı altı ay oldu. Bu benim Erzurum’a ilk gelişim. Bu bağlamda özellikle bu bölgede ilişkilerimizin ilerlemesi adına ciddi atılımların gerçekleşmesini ümit ediyorum” diye konuştu.
15 Temmuz darbe gecesinden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilk kınama mektubu yazan Sri Lanka lideri olduğunu söyleyen Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza, “15 Temmuz gecesi Ankara’da bulunuyordum. Darbe girişiminde yaşananları yakından takip ettim. Türkiye bu süreci hak etmedi. 15 Temmuz darbe gecesinin yaşanmasından hemen sonra 16 Temmuz’da ülkemizin lideri Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kınama mektubu yazdı. Mektupta yaşananları şiddetle kınadığını belirterek birlik ve kardeşlik mesajı verdi” dedi.
Vali Seyfettin Azizoğlu konuşmaların ardından Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza’ya ziyaretinden dolayı teşekkür etti.
SRI LANKA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ MOHIDEEN BAŞKAN SEKMEN’İ ZİYARET ETTİ
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Amza Pakeer Mohideen, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i ziyaret etti. Bir dizi temas ve incelemede bulunmak üzere kente gelen Büyükelçi Mohideen, Sri Lanka Erzurum Fahri Konsolosu Fatih Yücelik ile birlikte Başkan Sekmen’le görüştü.
Başkan Sekmen, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Erzurum’un dört mevsimi de güzeldir. İpekyolu üzerinde bulunan bir ticaret merkezi olan şehrimiz, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul ve İzmir’den sonraki üçüncü gümrük bölgesidir” dedi. “Erzurum’u tarihteki o önemli konuma getirmek üzere yoğun gayret gösteriyoruz” diyen Başkan Sekmen, kentle ilgili şunları kaydetti: “Erzurum, hayvan yetiştiriciliği başta olmak üzere, kış turizmi, termal suları ve yer altı madenleri bakımından zengin bir kenttir. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’dan şehrimize uçak seferleri mevcut, buradan da oralara seferler var. Yakın bir gelecekte hızlı tren şehrimize gelecek. Şehrimizden Karadeniz’deki Batum ve Trabzon Limanı’na ulaşımın sağlanması için Türkiye’nin en uzun tünelleri yapılıyor. Şuanda iki tünelin de kaba inşaatları bitmiş vaziyette. Bir yıl sonra şehrimizden bu iki limanımıza iki, iki buçuk saatte ulaşmak söz konusu olacak. Güneşi en fazla alan şehirlerden birisiyiz. Güneş tarlaları şuanda oluşmaya başladı. Çok zengin tatlı sulara sahibiz. Kış turizmi bakımından Avrupa’nın en önemli kayak merkezlerinden Palandöken, Konaklı ve Kandilli kayak merkezleri şehrimizdedir ve kent merkezimize çok yakındır. Beş dakikada şehirden kayak merkezine çıkmak mümkün. Hava Limanı şehir merkezine sadece 10 dakika uzaklıkta… Türkiye’deki otlakların, çayırların, meraların yüzde 13’ü Erzurum’dadır. Büyükşehir Belediyesi olarak Canlı Hayvan Borsası projesini hayata geçiriyoruz. Şuanda inşaatı devam ediyor. Bunun yanında Et Borsası kurarak Türkiye’nin her tarafına buradan taze et gönderme imkânına kavuşacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi yaptık. Kısacası yer altı, yer üstü kaynakları ve zenginlikleriyle Erzurum işlenmeyi bekleyen bir elmas gibidir.”
SRİ LANKA BÜYÜKELÇİSİ ETSO’DA
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Amza Pakeer Mohıdeen, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.
Erzurum’a bir dizi görüşme yapmak üzere gelen Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Amza Pakeer Mohıdeen, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın ile görüştü. Beraberinde Sri Lanka Erzurum Fahri Konsolosu ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Türk-Sri Lanka İş Konseyi Başkan Yardımcısı Fatih Yücelik olduğu halde Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Büyükelçi Amza Pakeer Mohıdeen, Erzurum’da olmaktan mutlu olduğunu söyledi
Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, Büyükelçi Amza Pakeer Mohıdeen’e Erzurum’un sosyo-ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. Başkan Özakalın,”Tarihi İpekyolu’nun kara bağlantısında olan Erzurum, aslında İpekyolu’nun deniz bağlantısı olan Sri Lanka’ya uzak değil. Tarihten gelen ticari bir misyona sahiptir. Dolayısıyla hem hükümetler arası, hem de özel sektör arası yapılacak görüşme ve ticari işbirliği, tarihten gelen bu misyonumuzu pekiştirecektir. Bu sebeple Ocak ayında göreve başlayan Büyükelçimizin ziyaretlerini anlamlı buluyor, üstün çabalarını takdir ediyorum. Özellikle 2011 Kış Oyunları’nda başarılı bir organizasyon sergileyen Erzurum, 2017 yılında yapılacak EYOF Kış Oyunları’na da ev sahipliği yapacaktır. Dolayısıyla tropikal iklime sahip Sri Lanka’nın kış turizmi açısından Erzurum’a ilgi göstereceğini umuyoruz. Bunun dışında bitkisel ve hayvansal üretim, çimento, ahşap mobilya, plastik inşaat malzeme imalatı, demir çelik ürünleri üretimi alanlarında da potansiyelimiz bulunmaktadır. Mevcut teşvik yasasından faydalanmak suretiyle Sri Lanka’dan gelecek yatırımcılara bilgi ve danışmanlık desteği için Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak hizmet vermeye hazırız” dedi.
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Amza Pakeer Mohıdeen ise, Ocak ayında Türkiye’de göreve başladığını ve yaklaşık 27 yıl sonra yeniden Türkiye ile temasa geçtiklerini söyledi. İki dost ülke olarak ticari ve sosyal ilişkiler açısından yapılacak daha çok işin olduğunu kaydeden Büyükelçi Amza Pakeer Mohıdeen, şunları söyledi:
“Bugüne kadar 2 ticari anlaşma yaptık. Eximbank ile Sri Lanka Ekonomi Bakanlığı arasında iki finansal anlaşma yapıldı. 11-12 Kasım 2016’da Türkiye-Sri Lanka Karma Ekonomik Komisyon toplantısı yapılacak. Ayrıca 3 ayrı anlaşma daha yapacağız. Çifte vergilendirmeyi önlemek, yatırımların korunması ve gümrük işbirliği bu anlaşmaları oluşturacak. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen, ulaşım konusunda da bazı sorunlar yaşıyoruz. Türkiye-Sri Lanka uçak seferlerinin Mali üzerinden yapılıyor olması ve Mali’nin hava trafiğinin yoğun olması karşılıklı iş potansiyelinin ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Bu durumun kısa sürede çözülmesini umuyoruz. Özellikle Sri Lanka dünyanın dördüncü çay üreticisi konumundadır. Türkiye’nin ise çay üretiminde önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Birlikte sektörde ortak çalışmalar yaparak, Türkiye’yi dünyanın çay üretim merkezi haline getirebiliriz. Son olarak Sri Lanka’da 13 Ekim 2016 tarihinde 600 ticari katılımcının bir araya geleceği, ikili görüşmeler yapabileceği Dünya İhracat Gelişim Forumu’na sizleri de davet ediyorum ”diye konuştu.
Görüşmenin ardından Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, Büyükelçi Amza Pakeer Mohıdeen’e Oltu taşı teşbih ve üzerinde Çifte Minareli Medrese’nin işlendiği kristal bir plaket verdi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.