Şelale can suyuna kavuştu, yeniden çağladı

Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan ve kentin en önemli turizm değerlerinden olan Tortum Şelalesi'nin yaklaşık 10 gün önce kesilen can suyu yeniden verildi.

admin
admin
25 Şubat 2022 Cuma 07:19
Şelale can suyuna kavuştu, yeniden çağladı

Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan 21 metre genişliği ve 48 metre yüksekliği ile kentin en önemli turizm merkezlerinden olan Tortum Şelalesi’nin 15 şubatta kesilen can suyu yeniden verildi. Suyun yeniden akması turizmcileri ve bölgedeki yatırımcıları sevindirdi.

Türkiye’nin 11. sakin kenti olan Uzundere’de bulunan ve 18. yüzyılda meydana gelen heyelan sonucu oluşan Tortum Şelalesi, yılda 15 bin civarında yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Tortum Şelalesi’nin can suyu, geçen yıl Tortum HES ihalesini alan firmanın bakım ve onarım yapacağı gerekçesiyle 15 Şubat tarihi itibariyle kesildi. 2009 yılında benzer bir su probleminden dolayı Danıştay, Tortum Şelalesi’nin saniyede 3,5 metreküp akmasına karar vermesine rağmen suyun kesilmesi yöre halkının ve Erzurum kamuoyunun tepkisi çekmişti.

Konunun basında yer almasının ardından kamuoyunun da tepkisiyle Erzurum Valiliği harekete geçti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ndeki uzmanlardan oluşan bir ekip şelalede incelemelerde bulundu. Heyetin incelemelerini tamamlamasının ardından Erzurum Valisi Okay Memiş’in de devreye girmesiyle Şelale yeniden cansuyuna kavuştu. Tortum Şelalesi’nin yeniden suya kavuşması yöre halkı ve Erzurum kamuoyu tarafından sevinçle karşılandı.

Şelaledeki turizm yatırımlarının işletmecisi olan girişimci Şaban Ata, HES ihalesinin sonuçlanmasının ardından ilgili firmanın işe başlamasıyla birlikte son 1-2 aydır suyun azaldığını, 15 şubat itibariyle de tamamen kesildiğini söyledi.

“Hele şükür Tortum şelalemizin can suyu verildi” diyen Şaban Ata, suyun kesilmesinin ardından yetkili birimlerin hareket geçtiğine işaret ederek, “Su ilgili firmanın tadilatında dolayı kesilmişti. Yetkililerimiz işin peşini bırakmadı. Ortada bir de mahkeme kararı var. Hepimiz bu karara saygı duymak zorundayız. Şükür şelalemiz hem suya, hem de özgürlüğüne kavuştu.” Dedi.

Öte yandan Erzurum’un en önemli doğal güzelliklerinden ve turizm değerlerinden olan Tortum Şelalesi'nde yaşanan su kriziyle ilgili de Erzurum Valiliği incele başlattı. Valiliğin oluşturacağı heyetin yapacağı inceleme sonucunda da su kesintisi yapan firmayla ilgili karar verilecek.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumTortumşelale
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.