MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UZMANLAR VATANDAŞLARI UYARDI

Havaların yağışlı ve ılıman geçmesinin doğadaki mantar üretimini arttırdığını dikkat çeken uzmanlar, zehirlenmelere karşı vatandaşları uyarıyor.

18 Haziran 2013 Salı 11:38
MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UZMANLAR VATANDAŞLARI UYARDI
Türleri bilinmeyen mantarların toplanması ve tüketilmesi halk sağlığı için büyük risk taşıyor ve her yıl yapılan uyarılara rağmen birçok insan yediği mantarlardan zehirleniyor. Vatandaşlarımızın kulaktan dolama bilgilerle zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmeye yeltenmeleri de zehirlenmelere davetiye çıkarıyor.

Doğada 200 zehirli mantar türü olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 10 tanesi de öldürücü etkiye sahip. “köy göçüren”, “öldürücü yeşil şapka”, “dede mantarı” isimleriyle bilinen mantarlar öldürücü sonuçlar doğurabiliyor. Halkımızın hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ve tamamen kulaktan dolma bilgilerle zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırmaya çalışmaları, birçok zehirlenme vakasına da beraberinde getiriyor.

“Pişirilen mantar zehirsizdir, yoğurt ile yenen mantar zehirlemez, mantar sirkeli ve tuzlu suda kaynatılırsa zehri gider, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz” gibi yanlış ve asılsız bilgiler halk sağlığı için mantar tüketimi konusunda büyük risk taşıyor. Mantarın beslemede önemli bir yeri olduğu düşünüldüğünde, güvenilir ve kaynağı bilinen mantarların tüketilmesi faydalı olduğunu dile getiren uzmanlar, doğada bulunan mantarların zehirli ya da zehirsiz olarak ayırt edilmesin güç olduğuna dikkat çekiyor.

Editör

Son Güncelleme: 18.06.2013 11:38
Anahtar Kelimeler:
ErzurumZehirlenmeMantar
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.