CADDE, SOKAK, YOL KENARINDA KURBAN KESENLERE CEZA YAZILACAK

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

09 Eylül 2014 Salı 09:24
CADDE, SOKAK, YOL KENARINDA KURBAN KESENLERE CEZA YAZILACAK
Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık hayvan alımında ve kesiminde vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunan Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimlerinin yasak olduğunu söyledi. Osman Akar, “Kurbanlık hayvan nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refah kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbahalarda ve Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen ve ilan edilen yerlerde kesilecek. Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilirler. Ayrıca köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde yine kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacak. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli (parazit larvası içeren su kesecikleri) karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecek. Çünkü bu parazitler direk veya kedi-köpek pislikleri ile insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadır. Belediye hizmetlerinin bulunduğu yerlerde ise bu atıklar ve kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içerisinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir çünkü aksi durumda birçok vatandaşımız kurbanlığını keserken yaralanıyor. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalı ve yetkili yerlere teslim edilmeli aksi takdirde her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturuyor.” dedi.

KURBAN ETİNİ DİNLENDİRİP TÜKETİN

Kurban etinin dinlendirildikten sonra tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen İl Müdürü Osman Akar, sözlerine şöyle sürdürdü. ”Kesimden sonra, ölüm sertliğinin giderilmesi ve etin lezzetinin yerine gelmesi için kanın tam akıtılması, etin dinlendirilmesi ve sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımları çok kısa sürede bozulur. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gün, kıymada genellikle 3 gündür. Uzun süreli muhafaza isteniyorsa derin dondurucuda -18 derecede yapılmadır.”

HAYVANLARIN KULAK KÜPELERİNE DİKKAT

Kurban alımlarında hayvanların kulak küpelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, sığır, manda, koyun ve keçi cinsi gibi hayvanlardaki kulak küpelerinin hayvan kayıt sisteminin en önemli parçası olduğunu söyledi. Akar, “Bu kayıt sistemleri; insan ve hayvan sağlığını korumak, üretimi kayıt altına almak, hayvan kaçakçılığını ve hırsızlığı önlemek, istatistikî veriler toplayarak, bu alanda plan, program ve projeksiyonlar yapmak, üretimle ilgili devlet politikası belirlemek gibi çok önemli iş ve işlemlerde kullanılıyor. Bu sistemlere ilişkin bildirimler sağlıklı yapılmadığı takdirde, süreçte önemli aksamalar yaşanmakta, kaynak ve zaman israfına sebep olunmaktadır. Bu nedenle; Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpesi ve pasaportları, koyun ve keçi türü hayvanlara ait kulak küpelerinin kayıt sisteminde gerekli düşümlerinin yapılabilmesi için; kurban kesen vatandaş tarafından veya İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 09.09.2014 09:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.