Büyükşehir’den büyük GES hamlesi

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev yatırımı Güneş Enerji Santralleri (GES) düzenlenen törenle açıldı.

admin
admin
29 Nisan 2023 Cumartesi 11:04
Büyükşehir’den büyük GES hamlesi

Yerel yönetimler arasında Türkiye’nin en büyük yatırımı olarak değerlendirilen Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev yatırımı Güneş Enerji Santralleri (GES) düzenlenen törenle açıldı.

Havuzbaşı Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, “Belediyeler içerisinde Türkiye'de bugün en büyük enerji yatırımının açılışını yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız son günlerde Türkiye'de bir takım enerji yatırımlarının açılışını yaptı. Karadeniz doğalgazının ateşini yaktı,  Nükleer Akkuyu Santrali’mizde yüklememizi yaptık. Tabi biz bu konuda yerelde de buna katkı sağlama mecburiyetimiz vardı bunu düşünerek bu amaçla bu dev yatırımı inşa ettik. Güneş Enerji Santrallerimiz Erzurum’a hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

“LAF DEĞİL, SÖZ DEĞİL BİZ ESER ÜRETİYORUZ”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Mazinin yüce değerlerini âtinin aydınlık ufuklarına nakşetmiş… Ülkemizin 21 yıl önce siyasete, kaybettiği itibarını yeniden kazandırmış, milletin bağrından çıkıp yine ve her zaman milletinden güç almış

Cumhurun göz bebeği partimizin AK Belediyeleri, ülkemizin kalkınma hamlesine destek olmaya devam ediyor” diye konuştu.

“Tüm zorluklara ve felaketlere rağmen tecrübe, güven ve istikrarın adresi AK Belediyelerimiz yatırım yapmaktan asla kendini geri koymadı” diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “16 Megawatt’lık Güneş Enerji Santrallerimiz ülkemizin en büyük kamu yatırımı olarak değerlendiriliyor. Birileri söz üretir, yalan söyler ve iftira atar. AK Parti ise eser yapar ve Türkiye’ye çağ atlatır. 16 Megawatt’lık güneş enerji sistemleri projemizin ilk 8 Megawaatt’lık kısmı bile inşallah şehrimizin enerji politikasına önemli katkı sunacaktır. Yakutiye Yerlisu Mahallesi’nde 3,00 Megawatt, Aziziye Ilıca Mahallesi’nde 3,00 Megawatt ve Aziziye Ocak Mahallesi’nde 2 Megawatt’lık olmak üzere toplam 8,00 Megawatt’lık kurulu elektriksel bir güce sahip GES Santralimizin birinci etabı hayırlı ve uğurlu olsun. Projemiz tüm etapları ile tamamlandığında 18 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek ve yıllık belediye bütçesine katkısı ise 96 milyon lira olacaktır.

Projemizin 2. Etabı olan 8 Megawatt’lık kısmı için ise tüm ekipmanımız sahada hazır bulunmaktadır. Haziran ayı içerisinde ise projemizin 2.etabını tamamlayarak kadim şehrimizin hizmetine sunacağız inşallah… Ülkemizin maddi sermaye stokuna yapılan güzel yatırımların mutluluğu ve hazzı her daim bizi onurlandırmaktadır. İlimize de pozitif destek sunan bu yatırımlara, hazırlık aşamasında teknik bilgi ve desteğini cansiperane sergileyen tüm kurum personelimize teşekkürü bir borç biliyorum.”

Telekonferans vasıtasıyla açılışa bağlanan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ da, GES ile ilgili şu bilgiyi verdi: “Erzurum GES; Yakutiye Yerlisu Mahallesi’nde 3,00 Megawatt, Aziziye Ilıca Mahallesinde 3,00 Megawatt ve Aziziye Ocak Mahallesi’nde 10,00 Megawatt olmak üzere toplam 16,00 Megawatt kurulu elektriksel güce sahip olacak… Yıllık elektrik üretim kapasitesi 32 milyon kilovatsaattir. Bu kapasite ile 12 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Projemiz kapsamında; 250 dönüm arazide; 1500 ton panel altı çelik imalatı, 13 km hava yüksek gerilim enerji nakil hattı, 5 km de yeraltı yüksek gerilim enerji nakil hattı imalatları yapılmıştır. 43 adet beton trafo köşk binası, 150 adet inverter, 20.000 adet güneş panelini beş ay gibi rekor sürede tamamlanmıştır. Ayrıca iklim dostu anlayışı ile; tesisimiz ile yılda 46 bin ton karbon salınımı engellenmekte olup, şehrimize yılda 828 bin adet ağaç dikilmesine karşılık gelmektedir.”

Konuşmaların ardından Erzurum GES’in açılışı yapıldı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dadaş 2023-05-02 17:20:14

Belediye havaalanı taşımacılığında çoook büyük hamle yapmış 20 lira