Aziziye ruhu dimdik ayakta

Aziziye Destanının 145'inci yıldönümü törenle kutlandı.

admin
admin
11 Kasım 2022 Cuma 11:47
Aziziye ruhu dimdik ayakta

Erzurum Valisi Okay Memiş, Aziziye Destanı’nın 145. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende konuştu.

Vali Memiş, “Aziziye müdafaası, Anadolu insanının ne kadar vatanperver olduğunun açık delili niteliğindedir. Biz, bunu Kurtuluş Savaşı'nda en son 15 Temmuz'da gördük. Hain darbe teşebbüssüne karşı bu millet Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde Cumhuriyet değerlerine ve Anayasal ilkelere sahip çıktı.” dedi.

Erzurum halkının '93 Harbi' olarak bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı'nda 'Aziziye Tabyası'nın düştü' haberi üzerine taş, sopa ve baltalarla yazdığı destanın yıl dönümü törenle kutlandı.

Aziziye Tabyası'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Erzurumluların Ruslara karşı verdikleri destansı savunma anlatıldı, Sultan Abdulhamid'in gönderdiği mesajlar okundu. Aziziye destanının kadın kahramanlarından Nene Hatun'un temsilen canlandırıldığı törende Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Mehter takımının konserinin ardından Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Nene Hatun’un torunu Gülsüm Çaparoğlu ile birlikte Nene Hatun'un kabrini ziyaret ederek çiçek bıraktı. Katılımcılar, kabir başında dua etti.

Törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Vali Memiş, Emperyalist güçlerin Aziziye Tabyası'na saldırması sonucu Erzurumluların Mehmetçiğin yanına tabyalara koştuğunu söyledi.

“O GÜN 500 SİVİL ŞEHİDİMİZ VAR”

“Aziziye müdafaası, Anadolu insanının ne kadar vatanperver olduğunun açık delili niteliğindedir.” diyen Memiş, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Nene Hatun, beşiğindeki bebeğini bırakıyor 'benim evladım annesiz büyür ama vatansız büyüyemez' der. Bu laf çok önemli. Kazmasını, küreğini, baltasını varsa silahını alan tabyalara koşuyor. O gün 500 sivil şehidimiz var. O mücadeleyle beraber emperyalist güçler geri püskürtülüyor. Bu çok önemli, bizim açımızdan bir zafer oluyor. Bu direnişler çok önemli. Biz, bunu Kurtuluş Savaşı'nda gördük. Biz, bunu en son 15 Temmuz'da da gördük. Hain darbe teşebbüssüne karşı bu millet Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde Cumhuriyet değerlerine ve Anayasal ilkelere sahip çıktı.”

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.