ATAERKİL TERÖR VE ÖZGECAN ASLAN VAKASI

Doç. Dr. Mevlut Özben, Özgecan Aslan’ın cenazesinin erkeklerin kaldıramayacağı kadar ağır olduğu için kadınlar tarafından sırtlandığını ifade ederek kadına şiddet olaylarında ataerkil terörün önüne geçilmesi için önlemler alınması gerektiğini söyledi.

17 Şubat 2015 Salı 00:29
ATAERKİL TERÖR VE ÖZGECAN ASLAN VAKASI
Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice katledilmesinin ardından kaleme aldığı yazısında kadın sorunun politik olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (ATA AÖF) Sosyoloji Program Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Özben, kadına şiddet olaylarının ataerkil terörünün önüne geçilmesiyle ortadan kalkabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Mevlüt Özben, ”Türkiye hızla kadınlar ve çocuklar için geleceğin çoktan geride kaldığı bir ülke haline geliyor. Özgecan Aslan’ın katledilmesi, kadına yönelmiş olan ‘hastalıklı’ bakışın ve her türlü şiddetin son uğrağı oldu. Türkiye hızla kadınlar ve çocuklar için geleceğin çoktan geride kaldığı bir ülke haline geliyor. Aklı başında bir kimse, kadına ve çocuğa yönelmiş olan bunca şiddet ve ölümden şeytanın sorumlu olduğunu iddia edemez. Bu tür vakaları kötü çocukların işi sayamaz. Evet şeytanın ruhları ayartmada, onları yoldan çıkarmada ve fenalık yapmaya ikna etmede mahir olduğunu hepimiz biliriz. Ama şeytanın bile bir kalbi vardır. Bu canilerin ise bir kalbi olamaz… Bu kalpsiz caniler bir bakıma tetikçi sadece, asıl cani ve katil ataerkil düzenimiz ve bu düzenin mücessem misali olan kişiler, kurumlar ve toplum, yani hepimiziz. Kadına yönelik şiddeti önlemek adına, Özgecan Aslan vakasından faydalı sonuçlar çıkaralım, gelin kadınlara özel pembe otobüsler kullanalım diyen sosyologlarımız var. Çalışan kadınların fuhuşa zemin oluşturduğunu ve kız çocuklarının 6 yaşında evlendirilebileceğini söyleyebilen vakıf başkanlarımız var. Mahalle namusu diye bir şey geliştirelim birine bir şey olursa mahalleli icabına bakar diyen milletvekillerimiz de var. Erasmuslu kız öğrencilerin cinsellik peşinde koştuğunu ileri süren yazarlarımız ve daha neler neler var.” dedi.

ÖZGECAN’IN CENAZESİ ERKEKLERİN KALDIRAMAYACAĞI KADAR AĞIR OLDUĞU İÇİN KADINLAR SIRTLADI

Özgecan Aslan’ın cenazesinin erkeklerin kaldıramayacağı kadar ağır olduğu için kadınlar tarafından sırtlandığını ifade eden Özben, ataerkil kafanın ne kadar ertelerse ertelesin kadına yönelen şiddet ve kadın cinayetlerinin politik olduğuyla yüzleşmek zorunda kalacağı günlerin yakın olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti.” Özgecan vakasında bunu görebiliyoruz, Özgecan bu anlamda sembol bir isim olabilir. Her kadın cinayetinden, her tecavüz vakasından sonra konuşulan, çaresizce önerilen şeylerden biri de katilin, tecavüzcünün hadım edilmesi. Ancak bana kalırsa hadım edilmesi gereken bu kalpsiz tetikçi caniler değil, onları azmettiren ataerkil düzendir. Yetkililerin bu vakayı dikkatli okumaları gerekiyor. Kadına yönelmiş olan her türlü şiddet ile kadını belirlemeye yönelik her fiil ve düşünceyi ilişkilendirerek ne yapılması gerekiyorsa yapmanın vakti geldi de geçiyor. Kadını belirlemeye yönelmiş olan her türden edim ve düşüncenin yarattığı ataerkil terörün önüne geçmek için ne yapılması gerekiyorsa yapın artık. Özgecan Aslan ve şiddet gören, katledilen tüm kadınlar bu ülkenin birincil meselesidir artık. Çünkü kadın sorunu(muz), Kürt sorunu, cemaat sorunu, Alevi sorunu ve diğer sorunlarımızın da içinde yer alan temel sorunumuzdur. Dövülen, tecavüz edilen, yakılan, parçalara ayrılan, işkence gören, kısacası daimi kaybeden olarak kadın sorunu politiktir.”

Editör

Son Güncelleme: 17.02.2015 00:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.