AK PARTİ’NİN EKONOMİ KURMAYLARI, ERZURUM SİVİL TOPLUM PLATFORMU’NA KONUK OLDU

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) AK Parti’nin Ekonomi Kurmaylarını ağırladı.

07 Aralık 2014 Pazar 10:50
AK PARTİ’NİN EKONOMİ KURMAYLARI, ERZURUM SİVİL TOPLUM PLATFORMU’NA KONUK OLDU
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu ve AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa’dan oluşan heyet, hafta sonunda Erzurum Sivil Toplum Platformu’nun konuğu oldu. Abdullah Mustafa Güvenli’nin başkanlığı yaptığı toplantıya, Erzurum’da faaliyetlerini sürdüren 53 dernek ve vakıftan başkanlarla temsilciler katıldı.
 “Erzurum Ekonomisinin Sorunları” başlıklı toplantıda STK temsilcilerini büyük bir dikkatle dinleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş’a, Erzurum başta olmak üzere bölge illerinin sorunları aktarıldı.

GÜVENLİ," ERZURUM SADECE ÇEVRE İLLERİN DEĞİL AYNI ZAMANDA ÇEVRE ÜLKELERİNDE EĞİTİM VE SAĞLIK MERKEZİ OLABİLECEK BİR POTANSİYELE SAHİP"
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ESTP Başkanı Abdullah Mustafa Güvenli, en başta teşvik konusuna değindi. Çıkarılan teşvik yasalarında Doğu Anadolu’nun diğer bölgelerle aynı kategoride değerlendirilmesinin doğru olmadığı görüşünü savunan Güvenli, “Çünkü Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin kişi başı gelir seviyesi en düşük olduğu bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kişi başı gelir seviyesi Doğu Anadolu Bölgesi’nden yüzde 50 daha iyi olmasına rağmen, bu bölge teşviklerde her zaman daha çok destek alıyor. Doğu ve Güneydoğu birlikte ele alındığında, cefası müşterek olsa da, sefasının nimetleri Güneydoğu’ya veriliyor” dedi.  
Erzurum’un 11 vilayete 200 ve 4 ülkeye ise 300 kilometre mesafede olmasına rağmen bu potansiyelin bir türlü fırsata çevrilemediğini anlatan Güvenli, doğru adımlar atılırsa, Erzurum’un çevre illerle birlikte çevre ülkelerin de eğitim ve sağlık merkezi haline geleceğini ama karşılaşılan sorunların bürokratik olduğunu dile getirdi.

GÜVENLİ; BÖLGEMİZE VERİLEBİLECEK EN ÖNEMLİ TEŞVİK VERGİ İNDİRİMİDİR
Türkiye ekonomisinin son 10 yıl içerisinde büyük bir çıkış yakalamasına rağmen, Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum’un bu sürece dahil olamadığını kaydeden Güvenli, bu nedenle Erzurum’un göç vermeye devam ettiğini söyledi. Bu durumun daha çok kamu ekonomisinden kaynaklandığını belirten Güvenli, bölgesel kalkınma için teşvikler çıkarılırken daha çok üretimi artırmaya yönelik destekler verildiğine dikkati çekerek, “Erzurum ve bölge illerinde zaten üretim yok, dolayısıyla bu teşviklerin bir anlam ifade ettiği de yok” diye konuştu. 
ESTP Başkanı Güvenli, AK Parti’nin ekonomi kurmaylarına vergilendirme hususundaki beklentileri de iletti. Güvenli, Erzurum ve bölge illerindeki ticaret sektörünün vasatın bile altında seyrettiğini ifade ederek, “Buna rağmen Türkiye’nin en çok gelişmiş illeriyle birlikte aynı vergiyi ödüyoruz. Bizim talebimiz, Erzurum gibi ekonomik performansı düşük illerde vergi indirimine gidilmesi yönündedir. Kaldı ki; Erzurum’un da içinde bulunduğu bu bölgeden toplanan vergi, Türkiye genelinde toplanan verginin ancak yüzde 1’ine tekabül ediyor. Dolayısıyla bu bölgenin tamamı için vergi muafiyeti uygulansa bile bu durum ülke ekonomisi için bir yük teşkil etmez. İlaveten vergi indirimleri sayesinde teşvik yasaları da asıl anlamını kazanacak ve kalkınma hedefine çok daha çabuk biçimde ulaşılacaktır” dedi. 

GÜNEY-KUZEY DEMİRYOLU PROJESİ… 
ESTP Başkanı Güvenli, şöyle konuştu: “Yüksek hızlı tren hattı en kısa zamanda Erzurum’a gelmeli ama daha önemlisi Güney-Kuzey tren hattı neredeyse 100 yıllık bir rüya olması ve 1912 yılında başlatılmış bir çalışma olmasına rağmen güzergah değişimi ile Erzurum By Pass edilmeye çalışılıyor. Bu konuda atılacak olumlu adımları sonuna kadar destekleyeceğiz” 

MEHMET MUŞ, STK TEMSİLCİLERİNİ DİNLEDİ 
ESTP Başkanı Abdullah Mustafa Güvenli daha sonra dernek başkanlarının taleplerini aktarmalarını istedi.
Söz alan STK temsilcileri, doğalgaz ve elektrikte sübvansiyon isteyerek, birkaç yıl öncesine kadar doğuda görev yapan memurlara uygulanan yüzde 15’lik dilime girince uygulanan vergi kesintisinin yeniden uygulanmasını istediler.
Erzurum’da STK temsilcilerini dinledikten sonra büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Muş; “Erzurum ile ilgili sorunları bu kadar iyi takip eden bir yapı ile karşılaşmış olduğum için gerçekten mutlu oldum. Erzurum kurtuluş mücadelesinin başladığı şehirdir. Burada gördüm ki, o kurtuluş ruhunu sizler taşıyor ve temsil ettiğiniz kesimleri de bu konularda aydınlatıyorsunuz. Erzurum merkezli olmak üzere bölge ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. İnşallah, 2019’a kadar artık hiçbir seçimin olmayacağı ülkemizde kesintisiz bir reform hareketi başlatacağız. Çünkü ilk defa halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı ve 2015’te de yine büyük çoğunluğu sağlamış bir hükümet ile yola devam edeceğiz.”dedi.  
Tarım ve hayvancılık gibi konularda da beklentilerini dile getiren STK temsilcilerinin önerilerini not alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu ve AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın değerlendirme konuşmalarının ardından, son konuşmayı yaparak STK temsilcilerine teşekkür etti.
Öte yandan Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Güvenli, hazırlamış oldukları Doğu Anadolu Bölgesi Ekonomi Raporunu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş’a, Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu’na ve ayrıca Muğla Milletvekili Ali Boğa’ya takdim ederek, somut desteklere ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Editör

Son Güncelleme: 07.12.2014 10:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.