ABD’nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanımasına tepkiler büyüyor

Karar, Erzurum, Erzincan, Iğdır, Tunceli, Kars ve Ağrı'da vatandaşlar ve STK'larca protesto edildi

admin
admin
09 Aralık 2017 Cumartesi 12:12
ABD’nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanımasına tepkiler büyüyor

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararı, Erzurum, Erzincan, Iğdır, Tunceli Kars ve Ağrı'da protesto edildi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde Lala Paşa Cami avlusuna Cuma namazı sonrası toplanan yüzlerce kişi, tekbirler eşliğinde ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen konuşmasında, "Mukaddes beldemiz Kudüs'ü başkent ilan edenlere ders vermek üzere toplandık. Buradan ABD Başkanı Trump'a ve yandaşlarına sesleniyoruz, Kudüs Müslümanların ilk kıblegahı ve önem verdiği mescitlerden birisidir. Kudüs'ü ancak Müslümanlar başkent ilan edebilir." dedi.

Sekmen, ABD'nin aldığı söz konusu karardan geri dönmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Müslümanlar tüm dünyada ayağa kalkarsa bir tükürükte sizleri boğar. Biz Müslümanlar barış ve huzur istiyoruz, ama siz hala dünyada kavga ve savaş istiyorsunuz. Erzurum'dan, Türkiye'den ve dünyadan haykırıyoruz; ne Kudüs'ü size verir ne de başkent yaptırırız. Aldığınız karardan biran önce vazgeçin. Kudüs Müslümanlarındır ve öyle kalacak."

AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz de Kudüs'ün bütün Müslümanların şehri olduğunu belirterek, "ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir." dedi.

ABD'nin adlığı kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmak olacağını dile getiren Öz, "Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan dönülmelidir. İslamın sesini susturmak isteyenler tarih boyunca defalarca olduğu gibi hüsrana uğrayacaklardır." ifadesini kullandı.

Vatandaşlardan Şeymanur Aslan ise Kudüs'ün Müslümanlar için çok önemli bir mescit olduğunu ifade ederek, "Kudüs asla ABD'nin başkent ilan etmesiyle İsrail'in başkenti olamaz. Müslümanlar olarak ABD'nin bu kararını kabul etmiyor ve tepkimizi gösteriyoruz. Kudüs'teki Müslümanlar asla yalnız değil, bizler yanlarındayız. Hiçbir zaman Müslümanlar yenilmedi, yenilmeyecek." diye konuştu.

ERZİNCAN

Erzincan'da Cami Kebir önünde bir araya gelen Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci ile sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, İsrail aleyhtarı sloganlar atıp tekbir getirdi.

Grup adına basın açıklaması yapan Hasan Çakmak, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını ve ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınma kararını protesto ettiklerini söyledi.

Müslümanların ilk kıblesinin bulunduğu Filistin'in 1948 yılından beri yüzlerce yıllık İsrail projesi çerçevesinde işgal altına alındığını belirten Çakmak, şöyle konuştu:

"Kudüs’ün işgalci siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi hadsizliğinde bulunulmuştur. Bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşun, bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz. Bizler, 'son bir yerimiz olsa gidilecek tek yer Kudüs' olsun diyecek kadar bu topraklara muhabbet besleyen bir milletiz. Ümmetin yeniden dirilişi için, Müslüman ülkelerin tamamının İsrail ile siyasi, ticari, diplomatik ve ekonomik bütün ilişkilerini kesmeleri gerekir."

Çakmak, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayarak, "Kudüs hiçbir zaman İsrail’in başkenti olmayacaktır. Siyonizmin son kalesi korsan devlet İsrail’in ve ABD’nin pervasız ve hukuksuz uygulamalarını nefretle kınıyor, vicdanını kaybetmemiş uluslar arası camiayı ve halkı Müslüman devletleri bir an önce önlem almaya ve seslerini yükseltmeye davet ediyoruz." dedi.

Öte yandan Erzincan Üniversitesi Yanlızbağ yerleşkesi içerisinde Rektör Prof.Dr. İlyas Çapoğlu ve üniversite senatosu ile STK temsilcileri, öğrenciler, ellerinde taşıdıkları dövizlerle İsrail karşıtı sloganlar atıp tekbir getirdi.

IĞDIR

Iğdır'da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararı vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Ulu Cami'de kılınan cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar ABD ve İsrail aleyhine ellerindeki "Katil İsrail, işbirlikçi ABD", "Kudüs evimiz, kırmızı çizgimiz", "Katil İsrail, Filistin’den defol" şeklindeki dövizlerle sloganlar atarak Atatürk Caddesi'nden Zübeyde Hanım Meydanı'na kadar yürüdü.

Zübeyde Hanım Meydanı'nda diğer camilerden gelen gruplarla buluşan STK'lar burada bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Behlül Salmanlı, İslam ümmetinin kırmızı çizgisi olan Kudüs'ün siyonist ve işgalci başkenti olarak ilan edilmesini Iğdır'dan nefretle kınadıklarını belirterek, "Kahrolsun Amerika."dedi.

AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras da İslam aleminin kafirlerin karşısında yek vücut olması gerektiğini ifade ederek, "Müslümanlar buna karşı birleşmez ise korkarım ki ümmet olma iddiasını da kaybedecektir. Eğer dünyanın bir yerinde bir Müslüman 'ben mazlumum' diyorsa, ona kimse yardıma gitmiyorsa, orada Müslümanlıktan bahsedilemez. Müslüman mazlum olması bir noksanlık değil ona yardıma gitmemek bir noksanlıktır. Bu olay inşallah İslam aleminin birliğine, beraberliğine vesile olur." diye konuştu.

TUNCELİ

Tunceli'de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararı cuma namazı sonrası protesto edildi.

Yunus Emre Camisi önünde cuma namazı sonrası bir araya gelen Tunceli AK Parti teşkilatı ve sivil toplum kuruluşları üyeleri ile vatandaşlar ellerindeki dövizlerle İsrail karşıtı sloganlar attı.

Tunceli Valisi, Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel'in de katıldığı programda, AK Parti Tunceli İl Başkanı Fatih Tek, "ABD Başkanı Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgedeki sorunların derinleştirilmiştir." dedi.

Müslümanların kırmızı çizgisinin Kudüs olduğunun altını çizen Tek, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

KARS

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanıması kararı vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Kazım Karabekir Camisi'nin önünde cuma namazının ardından toplanan Sarıkamış Değişim Derneği üyeleri ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanımasına tepki gösterdi.

Dernek Başkanı Saim Ucun burada yaptığı konuşmada, emperyalist güçlerce Müslümanlar için hain planların sahneye koyulmaya çalışıldığını aktardı.

Olup bitenler karşısında Müslümanların bir araya gelmesi ve ortak güç oluşturması gerektiğini kaydeden Ucun, şöyle devam etti:

"Bugün ABD ve İsrail,'in mazlum milletler üzerinde kurmaya çalıştığı baskıya karşı hakkın yanında olduğumuzu göstermek, safımızı belli etmek, devletimizin izleyeceği yolda üzerimize düşen görev neyse ona hazır olduğumuzu bildirmek üzere haykırışımızı en üst perdeden dile getiriyoruz. Kudüs Müslüman vatan toprağıdır. Asla bir çakıl taşından vazgeçmeyeceğiz."

AĞRI

Ağrı'da ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararı vatandaşlarca protesto edildi.

Ağrı Özgür Kudüs Sivil İnisiyatifi, Merkez Cami önünde bir araya gelen STK üyeleri ve vatandaşlar, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

Grup adına açıklama yapan Kerem Engin, "Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören, tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak uyarıda bulunmak üzere burada toplandık." dedi.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi ve elçiliğini taşıma kararının, İsrail'in bütün Filistin'i, başkenti Kudüs dahil, işgal etme plan ve kararının bir parçası olduğunu kaydeden Engin, şunları söyledi:

"1995'te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin'e ve İslam dünyasına karşı tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte, Kudüs'ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. yıl dönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu karar basit bir karar değil, siyonizm ve emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik bir şekilde yaptığı bu kirli plan bölgemizi yeni bir kaosa sürükleme amaçlıdır. Bu durum ABD'nin İsrail'le aynı düşünce ve işgalin tarafı olduğunu göstermiştir."

Engin, İsrail'in Filistin ve Kudüs’teki varlığının gayri meşru olduğunu dile getirerek,"Nasıl ki Abdülhamid'in mücadelesiyle siyonizmi Filistin ve Kudüs'ten uzak tuttuysak, aynı şekilde Türkiye'nin insanlığın silueti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız." şeklinde konuştu.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumİsrailABDKudüs
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.