Törenler, 103 yıl önce Atatürk'ün kente giriş yaptığı Yakutiye ilçesindeki İstanbulkapı'da başladı. Atatürk'ü temsil eden Türk Bayrağı'nın karşılanması sonrası kortej Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Atlı ciritçilerin de yer aldığı yürüyüşte öğrenciler Türk Bayrağı ve Atatürk posteri taşıdı.
Atatürk Anıtı önünde devam eden törene; Vali Okay Memiş, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, İyi Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 9'uncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, askeri ve mülki erkânın yanı sıra gaziler de katıldı.
Çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve öneminde binaen bir konuşma yapan Başkan Sekmen, “Gazi Muftafa Kemal Atatürk ‘Anadolu en büyük hazinedir. Vatanın sinesinde kurtuluş çarelerini beraberce ölünceye kadar aramaya ve sağlamaya çalışacağız’ diyerek başlattığı bu yolculuğa Samsun’dan sonra ikinci durak olarak Erzurum’u seçmiş ve 3 Temmuz 1919’da Dadaşlar Diyarına gelmiştir.” dedi.
Sekmen, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Bundan 103 yıl önce yurdumuzun birçok bölgesi işgal edilmiş ve cennet vatanımız İtilaf Devletleri arasında pay edilmeye başlanmıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan süreç, esasen milletimizin bağımsızlık ve hürriyet aşkını, ilaveten azim ve kararlılığını ifade etmekteydi. Milli Mücadeleyi Anadolu’dan başlatan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu konudaki kararlılığı kapsamında; ‘Anadolu en büyük hazinedir. Vatanın sinesinde kurtuluş çarelerini beraberce ölünceye kadar aramaya ve sağlamaya çalışacağız’ diyerek başlattığı bu yolculuğa Samsun’dan sonra ikinci durak olarak Erzurum’u seçmiş ve 3 Temmuz 1919’da Dadaşlar diyarına gelmiştir.”
“3 TEMMUZ; VATAN DAVASININ FİLİZLENDİĞİ GÜNDÜR”
Başkan Mehmet Sekmen, konuşmasında 3 Temmuz’un önemini şöyle anlattı: “3 Temmuz sıradan bir gün değildir. 3 Temmuz; vatan davamızın yenilendiği, milli kudretin şahlandığı ve milletin kendi kaderini tayin etmek için birleştiği, bütünleştiği ve tek bir vücut olmak için ilk adımı attığı günün adıdır. Medeniyetler kenti Erzurum, tarihin hemen her döneminde çok önemli bir rol üstlenmiş, gerek politik ve gerekse stratejik konumu itibariyle de, sürekli işgal ve savaşlarla karşı karşıya kalmıştır. Kadim şehrimizin birbirinden farklı medeniyetlere beşiklik etmiş olması, işte tam da bu yüzdendir. İlaveten Erzurum insanının cesur, gözü kara, fedakâr, koruyan ve savunan bir nitelikte oluşu da, esasen bundan dolayıdır. İşte bu sebeple Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelişi kesinlikle bir tesadüf değil; tam tersine milli mücadelenin şahlanması sürecinde Dadaşlara duyduğu inanç ve güvenin ifadesidir.”
“ERZURUM; HÜRRİYET AŞKININ EN GÜZEL TARİF BULDUĞU KENTTİR”
Erzurum’un Cumhuriyeti kuran şehir olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk milletinin başlattığı Milli Mücadele, kongre salonlarından meclis kürsülerine ve sonrasında cephelere taşınarak, millet egemenliğine dayalı, bağımsız yeni bir Türk devletinin temelleri atılmıştır… Gazi Mustafa Kemal Paşa, milletin sinesine Erzurum’da dönmüş. Milli mücadele meşalesini Erzurum’da yakmış ve Erzurum Kongresi ile ülkenin varlığı ve birliğinin ve dahi milletin bölünmez bütünlüğünün asla parçalanamayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir. Erzurum, milli ruh ve iradenin sembolü, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzide tarifidir. Ve asla unutulmamalıdır ki; Cumhuriyetimizin ve milletimizin egemenliğinin ilelebet payidar kalması ve muhafaza edilmesi; bundan 103 yıl önce sergilenen o muhteşem birliktelik ve milli mücadele ruhunun sürekli diri tutulmasıyla mümkün olacaktır. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Doğu’nun muzaffer kumandanı Kazım Karabekir Paşa’yı, tüm şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.”
Büyükşehir Belediyesi Mehteran ekibinin gösterisi ve öğrenciler tarafından okunan şiirlerle devam eden tören, halk oyunları gösterileri son buldu.
Protokol ve katılımcılar Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından Atatürk Evi'ni gezdi.
Burada konuşan Vali Memiş, Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 103’üncü yıl dönümünü coşku ve minnettarlıkla kutladıklarını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir ilde görev yapmanın kendileri için övünç kaynağı olduğunu dile getiren Memiş, “Erzurum, tarihi itibariyle hem Cumhuriyet döneminde hem de Osmanlı imparatorluğu döneminde çok önemli bir şehirdir. Çünkü Anadolu’nun savunması Erzurum’dan başlıyor ve bu konuda ne kadar övünse azdır.” diye konuştu.
Erzurum’un Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e 57 gün ev sahipliği yaptığını kaydeden Memiş, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Erzurum Kongresi ile bütün dünyaya milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı haykırılmıştır. Manda ve himayenin reddedildiği kongre milletimiz için övünç kaynağıdır. Biz bu bilinçle bütün hemşerilerimize hizmet etmeye gayret ediyoruz. Vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna şehit düşen bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kurtuluş Savaşı mücadelesinde hayatını kaybedenlere de rahmet diliyorum. Onlara büyük minnet duyuyoruz. Vatanın ne zor şartlarda kurulduğunu bilerek günümüz Türkiye’sinde emin adımlarla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın beyin bizlere göstermiş olduğu hedefler ölçüsünde, anayasal ilkeler doğrultusunda, 81 vilayetimizin hepsini çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmak için gecemizi günümüze katarak çalışıyoruz.”
Editör