Yaşayan Kültür Mirasına KOSGEB desteği

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere 250 bin TL’ye varan destek verilecek.

admin
admin
11 Temmuz 2022 Pazartesi 13:25
Yaşayan Kültür Mirasına KOSGEB desteği

Geri ödemesiz destekle geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan mesleklerin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un tanıtımını yaptığı ve işbirliği protokolünü imzaladığı programın detayları netleşmeye başladı.

KOSGEB Erzurum Müdürü Lütfullah Aktaş, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı'nın, ön başvurularının 22 Temmuz tarihine kadar online yapılabileceğini bildirdi. Program ile geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan mesleklerin gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Program hakkında bilgi veren Aktaş, "Destek Programı ile binlerce yıllık tarihimizin yansıması olan geleneksel mesleklerin ve zanaatların yeniden canlandırılması hedefleniyor. İlimizde de Oltu taşı işletmeciliği, bakır işletmeciliği ve ehram dokuma gibi geleneksel ve kültürel değeri olan mesleklerimiz var. Program ile bu meslek mensuplarını destekleyerek usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yeni zanaatkarlar yetiştirilmesini amaçlıyoruz." dedi.

KRİTERLER NELER?

Destek programından, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslek kolları listesinde yer alan alanlarda faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilecek. Ayrıca, işletme sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen tanıtma kartına sahip olması veya Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri’nde yer alması durumunda da destek programından faydalanabilecek.

PERSONELE 150 BİN TL

Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için üst limiti 50 bin lira olan bir destek verilecek. Desteklenecek makine ve teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olmasına bakılacak. Yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave edilecek. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve tanıtım filmi olmak üzere toplamda 45 bin liraya kadar destek verilecek.

KURUL DEĞERLENDİRMESİ

KOSGEB’in çağrı ilanına çıkmasının ardından işletmeler tarafından yapılacak önbaşvurular, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 22 Temmuz’a kadar alınacak. Başvuru yapabileceklerin listesi, ilgili işletmelere duyurulacak. Daha sonra KOSGEB, KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden kesin başvuruları alacak ve oluşturulacak kurulda değerlendirecek. Kurul, kesin başvuruları değerlendirip karara bağlayacak.

31 FARKLI HAM MADDEDEN

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Listesi’nde 31 farklı ham madde ile üretilen meslekler yer alıyor. Listedeki mesleklerden bazıları şöyle: Sedef kakmacılık, takunya yapımı, şimşir tarak yapımı, çeşm-i bülbül, debbağlık, kökboyacılığı, dantel örme, Şile bezi dokuma, çorap örücülüğü, bakırcılık, telkâri, kazaziye yapımı, Oltu-lüle-kehribar taş işlemeciliği, çinicilik, halk çalgıları yapımı, folklorik bebek yapıcılığı, gölge oyunu tiplemeleri yapımı, nakkaşlık.

Editör

Son Güncelleme: 12.07.2022 09:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.