Küçük esnafa can suyu

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir düzenlemeyle gelir gergisinden istisna tutulan küçük esnafın yüzü kısmen de olsa güldü.

admin
admin
31 Mayıs 2022 Salı 06:47
Küçük esnafa can suyu

Esnaf, “Bu durum iki sene önce olsa belki sevinçten havalara uçardık ama olsun. Bu da hiç yoktan iyidir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yapılan düzenlemeyle basit usule tabi olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, bakkal, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu gibi yaklaşık 840 bin küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmişti. Bu mükelleflere yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatının da yapılmayacağı açıklanırken, bu düzenleme küçük esnafa iyi geldi.

KÜÇÜK ESNAFA İSTİSNA DÜZENLEMESİ

Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan edinilen bilgilere göre; basit usulde kazanç istisnasından yararlanacak olan mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançlar için yıllık beyanname vermeyecek ve kira geliri gibi beyana tabi başkaca gelirleri nedeniyle beyanname vermeleri halinde de bu kazançlarını beyannameye dahil etmeyecek. Birden fazla motorlu araçla veya birden fazla iş yerinde ticari faaliyette bulunulduğu durumlar "kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak" şartının ihlali sayılacak ve dolayısıyla basit usulden faydalanılamayacak. Düzenleme sayesinde küçük esnafın büyük bir rahatlama yaşayacağını dile getiren konu ile ilgililer, “Böylece küçük esnaf gelir vergisinden istisna tutulmuş oldu. Bu da zaten kısıtlı olan gelir sahibi olan esnafımızın bir nebze de olsa rahatlamasını sağlayacak” diye konuştular.

ERZURUM ESNAF: HİÇ YOKTAN İYİ!

Öte yandan vergi istisnasına tabi tutulan Erzurumlu küçük esnaf ise, bu düzenlemenin iki ya da üç sene önce olsa çok büyük bir anlam taşıyacağını belirterek, “Pandemi belimizi zaten büktü, hazırı yedik, tükettik. Sonra üstüne borçlandık, krediler kullandık. Şimdi işler büyük ölçüde düştü, üstüne üstlük pahalılık sebebiyle para bile kazanamaz olduk. Zaten gelir elde edemediğimiz için vergi noktasında pek de bir endişemiz yok. Ama buna rağmen yapılan düzenleme bu dönemde hiç yoktan iyi. En azından üç beş kuruşumuz cebimizde kalır” dediler.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.