Fatih Yücelik yeniden TÜRKÇİMENTO Başkanlığına seçildi

Çimento sektörünün çatı örgütü TÜRKÇİMENTO, 2021 Faaliyet Yılı 64. Genel Kurulu’nu Ankara’da yaptı.

admin
admin
20 Şubat 2022 Pazar 07:32
Fatih Yücelik yeniden TÜRKÇİMENTO Başkanlığına seçildi

Aşkale Çimento Grubu İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı olarak ikinci kez seçildi.

Sektörün %93’ünü temsil eden çimento üreticilerinin katıldığı Genel kurul toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Pandemiyle başlayan süreçte özellikle enerji maliyetlerinde yaşanan artışlarla sektörümüz 2021 yılında zor günler yaşadı. Ancak 2023 yılının seçim öncesi belirsizliklerin ve pandeminin etkisinin azaldığı bir dönemin başlangıcı olması, yeni yatırımların 2022 yılının ikinci yarısından itibaren başlayacağı varsayımı iç satışlarımızın artışı konusunda bize umut veriyor” dedi.

TÜRKÇİMENTO’nun en önemli amacının, kurumun deneyimleri ile Türkiye ekonomisinin önemli aktörü olan sektörü daima ileri taşımak olduğunu söyleyen Fatih Yücelik, şöyle konuştu: “TÜRKÇİMENTO olarak Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına kattığımız güçle “BU ÜLKENİN TEMELİNDE BİZ VARIZ” diyoruz. Bize bu gücü vererek zorlu koşullar altında başarılı işlere imza atmamıza imkân sağlayan en büyük güç çalışanlarımız, üyelerimiz ve tüm paydaşlarımızın Birliğimize duyduğu güven oldu. Sizlerden aldığımız bu güçle yeni dönemde temel stratejilerimizi dijitalizasyon, sürdürülebilirlik ve sektörümüzün insan kaynağı gelişimi başlıkları üzerine kurgulamaya devam edeceğiz.”

Sektörün pandemi sürecine rağmen verimli bir yılı geride bıraktığını belirten Başkan Yücelik, 2021 sonunda enflasyonda astronomik bir artış yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “2020’de yüzde 14,6 olan enflasyon oranı 2021 sonunda yüzde 36’ya tırmandı. 2020 sonunda 7,44 olan USD/TL kuru 2021 sonunda 13,30’a yükseldi. Kurda ortaya çıkan bu büyük artış önce ithal girdi maliyetlerine oradan da ürünlerin satış fiyatlarına yansıdı ve enflasyonu yukarı doğru çekti. Sektörümüze bakacak olursak, biz de faaliyetlerimizi 2021 yılında zorlu koşullar altında sürdürdük. Sektörün daralma yaşadığı 2018, 2019 yılları ve 2020 yılının ilk yarısında ertelenmiş olan talep, uygun piyasa koşullarının da etkisiyle devreye girerek hem 2020 yılı ikinci yarısı hem de 2021 yılında büyüme yaşanmasına katkı sağladı.”

2021 yılında enerji konusunun da sektörü yakından etkilediğine dikkat çeken Fatih Yücelik, “Aralık ayı rakamlarına bakacak olursak petrokok fiyatları geçen senenin aynı ayına göre %529 artış gösterirken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla %126 ve %382 artış gösterdi. Yine 2021 yılı Aralık ayında Yerli Linyit %55 oranında artış yaşandı. Aynı dönemde dolar kuru ise 7,7 TL’den 14 TL’ye yükselerek %81’lik artış yaşadı. Bu maliyet artışları da doğal olarak sektörümüzü derinden etkiledi” dedi.

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Genel Kurul’daki konuşmasında 2021 yılının 11 aylık dönemine ilişkin sektörel sonuçları da şöyle paylaştı:

  • TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı 11 aylık dönemde hem çimento üretiminde hem de iç satışlarda, geçen yıla oranla yüzde 8’lik bir artış yaşandı.
  • Önümüzdeki dönemde, aylık bazda daralmalar yaşansa da, yılsonunu %7 civarında bir büyüme ile kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Sektörün bu büyümeye rağmen, daralmaya başladığı 2017 sonundaki 75 milyon ton iç satış seviyesine gelmesini maalesef beklemiyoruz.
  • Sektörün %93’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı 11 aylık dönemde çimento üretimi geçen yıla oranla %8,36’lık artışla 72 milyon tona çıkarken, iç satışlar %8,41 artışla 55 milyon tonu buldu.
  • Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü.
  • Çimento sektörünün toplam ihracat miktarı %1,9 oranında düşüşle 30,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Söz konusu ihracatın 18,3 milyon tonu çimento, 12,5 milyon tonu klinkerden oluştu.
  • 2021 yılında çimento sektörünün toplam ihracatı ise değer bazında %12,7 oranında artarak 1 milyar 256 milyon dolara çıktı.
  • Bu veriler ışığında Türkiye, 2021 yılında Dünyanın ikinci en büyük çimento ihracatçısı konumunda yer aldı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.