Erzurum’da hasat zamanı

Erzurum’da buğday, arpa, yulaf, tritikale ve çavdar hasadına başlandı

admin
admin
18 Ağustos 2022 Perşembe 10:42
Erzurum’da hasat zamanı

Erzurum Valisi Okay Memiş, Türkiye'deki hububatın yüzde 2.1’inin Erzurum’da üretildiğini kaydederek,  “Bu hiç azımsanmayacak bir rakam. Yüksek rakımda yaşadığımız için Ağustos sonunda bu hasada başlıyoruz. Ancak ürünlerimizin hem aroması hem de kalitesinin çok yüksek olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin yüksek rakımlı şehirlerinden Erzurum’da buğday, arpa, yulaf, tritikale ve çavdar hasadına başlandı.

Pasin Ovası’nda hasadın başlamasıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce “Geleneksel Hasat Bayramı” etkinliği düzenlendi. Programa; Vali Okay Memiş, İçişleri Eski Bakanı Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, DAP Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, DSİ Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Pasinler Kaymakamı Emre Zeyrek, Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Program, Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisi ise katılımcılar tarafından ilgiyle izledi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA OLMAYA GAYRET GÖSTERİYORUZ”

Açılış konuşmalarıyla devam eden programda İl Müdürü Akar, “İlimizde bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, katma değeri yüksek ürün elde etmek, tarımsal işletmelerin daha karlı, sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlamak ve girdi maliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla tüm çalışma arkadaşlarımız ile çiftçilerimizin yanında olmaya, onları desteklemeye, sorunlarını çözmeye gayret gösteriyoruz.” dedi.

“PANDEMİDE GIDANIN HAYATİ BİR MESELE OLDUĞUNU ÇOK İYİ ANLADIK”

Belediye olarak çiftçiye her zaman destek olduklarını hatırlatan Başkan Sekmen, “Şehrimizde çiftçimize ne gerekiyorsa elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü biz pandemide gıdanın ne kadar önemli olduğunu gıdaya ulaşmanın hayati bir mesele olduğunu çok iyi anladık. Bu yüzden tarımla hayvancılıkla kısacası üretimle büyüyeceğiz.” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİMİZE DESTEĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEKTİR”

Milletvekili Altınok, hükümet olarak çiftçiye her türlü desteği verdiklerini söyledi. 

Ülke kalkınmasında tarımın önemine değinen Altınok, “Bugün, Pasinler Ovası’nda bir bayram havasıyla hasat töreni düzenliyoruz. Burudan alınan ürünler şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasında büyük rol oynamaktadır. Üreticimizin alın terinin bereketli olmasını diliyorum. Her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçimize desteğimiz aratarak devam edecektir.” dedi.

“BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISINDA 1 MİLYON HEDEFİMİZE ULAŞTIĞIMIZI DEĞERLENDİRİYORUZ”

Pasin Ovası’nı ‘muhteşem coğrafya’ olarak nitelendiren Vali Memiş, Türkiye'deki hububatın yüzde 2.1’inin Erzurum’da üretildiğini söyledi.

Memiş,“Bu hiç azımsanmayacak bir rakam. Yüksek rakımda yaşadığımız için Ağustos sonunda bu hasada başlıyoruz. Ancak ürünlerimizin hem aroması hem de kalitesinin çok yüksek olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

Ovada, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, KUDAKA ve DAP Başkanlığı’nca birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Memiş, “Örnek verecek olursak Ovada tarımsal sulamada çiftçilerimiz yüksek ücret ödüyordu.  KUDAKA’dan çok küçük bir dokunuş yaptık. Buradaki sulama birliğinin ödemiş olduğu ücrette neredeyse yüzde 60'lık bir iyileştirme sağladık.” ifadelerini kullandı. 

Hayvan varlığı açısından son yıllarda büyük bir sıçrayış yaşadıklarını aktaran Memiş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Çiftçimizin yanındayız. Her türlü çiftçilikle uğraşan bütün kardeşlerimizin yanındayız. Ben bizzat bu ilin valisi olarak gittiğim her yerde bütün ahırları ziyaret ediyorum. Yeter ki doğru hayvancılık yapalım doğru tarım olsun. Büyükbaş hayvancılıkta hedefimizi 1 milyon olarak belirlemiştik. TÜİK verilerine göre 870 binlerdeyiz. Ama her yıl neredeyse 200 bin hayvanı farklı bölgelerimizdeki illerimize gönderiyoruz. Bu nedenle biz Büyükbaş hayvan sayısında 1 milyon hedefimize ulaştığımızı değerlendiriyoruz. Bu rakamı daha da yükseltmeye gayret ediyoruz.”

Konuşmaların ardından biçerdöverler çalıştırılarak, hasada başlandı.

Öte yandan program öncesi katılımcılar, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün deneme istasyonunda üretilen ürünleri inceledi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.