Erzurum’da Altın Tasarruf Sistemi

Erzurum’da sisteme sadece bir kuyumcunun dahil edildiği öğrenilirken, birikim sahiplerinin daha çok bankaları tercih ettiği belirtildi.

admin
admin
08 Nisan 2022 Cuma 03:34
Erzurum’da Altın Tasarruf Sistemi

Altın birikimlerini ekonomiye kazandırma amacıyla devreye alınan Altın Tasarruf Sistemi’nin Türkiye genelinde ilgi gördüğü kaydedildi. Erzurum’da sisteme sadece bir kuyumcunun dahil edilebildiği öğrenilirken, birikim sahiplerinin kuyumculardan ziyade bankaları tercih ettiği belirtildi.

Altın birikimi olan vatandaşların bu birikimlerini sertifika karşılığında ekonomiye dâhil etmelerini sağlayan Altın Tasarruf Sistemi’nde, hem birikim sahipleri, hem de sistemden dolayı ülke ekonomisi kazanç sağlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin açıklamalarına göre; sisteme gösterilen ilgi, tıpkı kur garantili TL mevduat uygulamasında olduğu gibi sürekli artıyor. Uygulamaya dahil olan birikim sahiplerinin sayısına her gün yenilerinin eklendiği ifade edilirken, sisteme dahil edilen her gram altının, ülke ekonomisi için rahatlama anlamı taşıdığı dile getiriliyor.

ERZURUM’DA SADECE BİR TANE

Kuyumcular Odası’ndan edinilen bilgilere göre; Altın Tasarruf Sistemi Erzurum’da şimdilik bir tek kuyumcunun katılımıyla yürütülüyor. Bankaların tamamen entegre oldukları sistemde, kuyumcuya giden herhangi bir birikim sahibi, tıpkı bankada altın hesabı açıyormuş gibi sistem üzerinden gerekli işlemlerin yapılmasını talep edebiliyor.

Sisteme yeni kuyumcuların dahil olup olmayacağı henüz bilinmezken, yine edinilen bilgilere göre; bu sorunun cevabını da Altın Tasarruf Sistemi’nin kendisi verecek. Sistemle ilgili olarak belirlenen hedeflere ulaşılması halinde, çok sayıda kuyumcunun bu yapının bir parçası olmak için yarışa gireceği tahmin ediliyor.

SİSTEM KUYUMCULARDA NASIL İŞLİYOR?

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) ile vatandaş altınlarını, İstanbul Altın Rafinerisi’nin kurduğu sistemle Türkiye’nin her yerindeki yetkili kuyumcular aracılığı ile haftanın her günü banka hesabına aktarabilecek. 42 ilde 75 kuyumcu yetki aldı.

Sistem şöyle işleyecek: Sisteme dahil olan herhangi bir bankada “Vadesiz Altın Hesabı” olması gerekecek. KAD-SİS sistemine dahil olan yetkili kuyumcuya gidildiğinde, “Yetki Belgesi” görülecek, “Bilgilendirme Formu” okunup, imzalanacak.

Cep telefonuna KAD-SİS’ten gelen SMS onay kodu kuyumcu yetkilisiyle birlikte sisteme girilecek. Vatandaş bankasının göndereceği kodu kuyumcu yetkilisiyle birlikte sisteme girecek. Yetkili kuyumcu teslim edilecek altınları kamera kaydı altında kontrol ederek değerleme yapacak.

Yetkili kuyumcuyla mutabık kalınırsa, KAD-SİS’ten bankaya transfer için gelen onay kodu kuyumcu yetkilisiyle birlikte sisteme girilecek. Sistemin ürettiği teslim tesellüm tutanağı imzalanacak ve bir nüshası vatandaşa verilecek.

Vatandaşa altınlarının hesabına geçtiğine dair bankasından bilgilendirme mesajı gelecek.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.