DOSİAD’DAN VİZYON DEĞERLENDİRMESİ

Doğu Anadolu Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Erzurum’un hava ulaşımı vizyonunu değerlendirdi.

15 Haziran 2013 Cumartesi 12:57
DOSİAD’DAN VİZYON DEĞERLENDİRMESİ
DOSİAD Araştırma ve Geliştirme merkezince gerçekleştirilen araştırmada Erzurum’un özellikle kış turizmi noktasında dış dünyanın ilgi odağı haline geldiği, teşvikli yatırımlardaki yoğunlaşma süreciyle birlikte il havalimanının vizyon büyüttüğü vurgulandı. 

YOL HARİTASI

DHMİ verileri üzerinden yapılan DOSİAD araştırmasında 2011 Wİnter Universiade’nin, ilin dış dünyaya açılması bakımından milat teşkil ettiği, Erzurum’un turizm ve buna bağlı ekonomik ve sosyal imkanlarıyla dış dünyaya adım attığı hatırlatılarak, hava ulaşım verilerinin ilin turizm geleceğine de yol haritası olabileceği kaydedildi.

EYLEM PLANI

İlin sosyo ekonomik imkan, kabiliyet ve yetenekleriyle bölge illeri içinde önemli bir nüfuzunun bulunduğu belirtilen DOSİAD araştırmasında, 2011’le yakalanan fırsatın gelecek dönemlere yansıtılması için 2023 odaklı bir tanıtım eylem planı yapılması ve bu plan üzerinde ilgili kuruluşların yanı sıra STK’ların da görüş paylaşmasının önemine değinildi.

TARIM VE ULAŞIM

Erzurum’un organik bazlı tarım yatırımlarının dikkat çekici boyuta taşındığının ifade edildiği araştırmada, tarımın il için her zaman öncelikli sektör konumunda bulunduğu, Erzurum’un kültürel değerleri kadar tarım değerlerinin de dünya vizyonuna tanıtım odaklı olarak sunulması gerektiğine işaret edildi.

İŞTE VERİLER

DHMİ verileri üzerinden yapılan DOSİAD araştırmasında Erzurum’un hava ulaşımında geldiği noktanın önemine değinilerek şu verilere yer verildi:Erzurum dış uçak seferi, yolcu sayısı ve ticari uçak sefer sayıları bakımından bölge illerine fark attı. Bu yılın beş ayında Erzurum havalimanından gerçekleştirilen dış uçak sefer sayısı 148 olurken, Elazığ’dan 71, Malatya’dan 21, Muş’tan 5, Van’dan 51 dış uçak seferi yapıldı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan havalimanı ve alanlarından bu yılın beş ayında 16 bin 31 iç hat, 296 dış hat olmak üzere toplam 16 bin 354 uçak seferi gerçekleştirildi. Erzurum’un beş aylık dönemde Doğu Anadolu Bölgesi payı iç seferlerde yüzde 17.8, dış hat seferlerinde yüzde 50, toplam uçak seferlerinde ise yüzde 18.4 oldu.

ERZURUM İLK SIRADA

Erzurum Havalimanı 2013 yılının Ocak-Mayıs ayları döneminde 16 bin 850 dış hat yolcusunu ağırlarken, dış hat yolcu sayısı Malatya’da 2 bin 129, Van Ferit Melen’de 2 bin 862, Muş’ta 699, Elazığ’da 7 bin 264, olarak kaydedildi. Erzurum dış hat yolcu sayısı bakımından bölge illeri havalimanları içinde ilk sırada yer aldı.

ERZURUM’UN YOLCU SAYISI PAYI

Bu yılın beş ayında Doğu Anadolu Bölgesi Havaalanı ve limanlarından iç hatlarda bir milyon 764 bin 91, dış hatlarda 29 bin 804, toplamda ise bir milyon 793 bin 895 yolcu yararlandı. Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi illeri yolcu payı iç hatlarda yüzde 19, dış hatlarda yüzde 56.3, toplamda yüzde 20 olarak hesaplandı. Erzurum’un dış hatlar yolcu payı 2012’nin aynı döneminde yüzde 39 olmuştu.

TİCARİ UÇAK VİZYONUMUZ

Erzurum Havalimanının dış hatlar vizyon farkı ticari uçak sefer sayılarında da ortaya çıktı. Erzurum Havalimanından yılın beş ayında 2 bin 489 iç, 128 dış olmak üzere toplam 2 bin 617 ticari uçak seferi gerçekleştirildi. Dönemde Elazığ’dan 51, Malatya’dan 16, Van Ferit Melen’den ise 39 dış hat ticari uçak seferi yapıldı.

TİCARİ UÇAK SEFERİ PAYIMIZ

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan hava alanı ve limanlarından 2013’ün beş ayında 13 bin 147 iç, 239 dış olmak üzere toplam 13 bin 386 ticari uçak seferi kaydedildi. Erzurum’un ticari uçak sefer sayısı bölge payı ise iç hatlarda yüzde 19, dış hatlarda yüzde 53.5, toplamda yüzde 50 olarak ölçüldü. Erzurum Havalimanının geçen yılın aynı dönemindeki dış hat ticari uçak sefer sayısı payı yüzde 39.7 olarak belirlenmişti.

Editör

Son Güncelleme: 15.06.2013 12:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.