BATUM'A GİRİŞ ÇIKIŞLARA "TİCARİ" AYAR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sarp Sınır Kapısından Gürcistan'a yoğun yaya giriş ve çıkışı olduğunu belirterek, ''Çoğunlukla ticari amaç dışında başka saiklerle giriş çıkışlar yapılıyor. Artık yayalardan 15 lira harç alarak bu çıkışları daha ticari odaklı hale getirmeyi amaçladık'' dedi.

14 Nisan 2013 Pazar 13:53
BATUM'A GİRİŞ ÇIKIŞLARA
Bakan Yazıcı, Artvin'in Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısından, Gürcistan'a kimlikle yapılan geçişlerin 1 liradan 15 liraya çıkarılmasıyla ilgili soruları yanıtladı.
Türkiye'de yayaların giriş çıkış yapabildiği tek sınır kapısının Sarp olduğunu ifade eden Yazıcı, geçen yıl bu kapıdan kimlikle geçiş uygulamasını başlattıklarını, bu uygulama başladıktan itibaren çok yoğun yaya giriş ve çıkışı olduğunu söyledi.
Sarp Sınır Kapısından geçen yıl 5 milyon 600 bin kişinin giriş çıkış yaptığını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
"Giriş çıkış amaçları farklı olabilir ama çoğunlukla ticari amaç dışında başka saiklerle giriş çıkışlar yapılıyor. Bölge insanlarından bu konuda şikayetler geliyordu. Bu yörede hassasiyetler de yüksek. Acaba bu çıkışları, pasaportla çıkışlarda olduğu gibi bir harca bağlarsak bu çıkışlar ticari alana yönelir mi diye düşündük. Bu konuda Başbakanımızın da görüşünü aldık. Bu doğrultuda bir düzenleme yaparak yaya çıkışlarında 15 lira harç alınmasını hükme bağladık."
Dolayısıyla artık Sarp Sınır Kapısından yaya olarak çıkış yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 15 lira harç ödeyeceğini anlatan Yazıcı, "Sanırım bu yeni düzenleme, ticaretin dışında başka saiklerle çıkışlar noktasında bir frenleyici olacak" dedi.
BATUM'DA KUMAR OYNANDIĞI YÖNÜNDE ŞİKAYETLERİ ARTIŞTI
Türkiye ve Gürcistan arasında kimlikle geçiş protokolü 31 Mayıs 2011 tarihinde imzalanmış, uygulama ise 11 Aralık 2011'de başlamıştı. O tarihten sonra sınırdan geçiş için 1 lira bandrol ücreti alınmaya başlanmıştı.
Sarp Sınır Kapısından Gürcistan'a kimlikle geçiş ücretinin 1 liradan 15 liraya yükseltilmesine ilişkin yasal düzenleme 10 Nisan 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Editör

Son Güncelleme: 14.04.2013 13:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.