BİR OLUP, BİRLİK OLUP VAN'A SAHİP ÇIKTIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Van için seferber olduğunu söyledi.

23 Ekim 2012 Salı 18:29
BİR OLUP, BİRLİK OLUP VAN'A SAHİP ÇIKTIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Van için seferber olduğunu söyledi. Van depremi duyulduğu andan itibaren Edirne'den, Hatay'dan Van'a bütün herkesin yardım eli uzattığını belirten Erdoğan, "Bin yıllık kardeşliği yıkmak için çalışanlara inat, bütün Türkiye bir olup, birlik olup Van'a sahip çıktı. Sadece Türkiye'den değil 35 ülkeden Van'a el uzatıldı. Benim Vanlı kardeşim deprem enkazı altında kendine uzanacak eli beklerken, biz bu eli tutup Van'ı ayağa kaldırmak için çaba içindeyken, terör örgütü Van'da, Erciş'te daha deprem enkazındaki iniltiler bitmeden Başkale'de güvenlik güçlerine saldırmakla meşguldu" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van ve Erciş'te büyük yıkıma neden olan 23 Ekim 2011'deki ilk depremden 39 gün sonra temeli atılan afet konutlarının anahtar teslim törenine katılmak üzere Van'a geldi. Başbakan Erdoğan için Van Ferit Melen Havalimanı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Başbakanlığa ait uçak ile Van'a gelen Başbakan Erdoğan'a, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Hüseyin Çelik ile kızı Sümeye Erdoğan eşlik etti.

2400 polis görev yaptı
Başbakan Erdoğan'ın gelişi önce Van Ferit Melen Havalimanı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. VİP salonu ve alan içerisine kimse alınmazken, havaalanı çevresindeki yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Başbakan Erdoğan gelmeden önce de jammerler çalıştırılıp dedektör köpekler yardımıyla alan çevresinde bomba araması yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın Van ve Erciş'teki program için de 2 bin 400 polisin görev yaptığı belirtildi.

Erciş'e gitti
Başbakan Erdoğan'ın ilk olarak 4 bin 880 konutun anahtar tesliminin yapmak üzere Erciş'e gitti. Erdoğan ve Bakanlar Erciş'e 6 helikopterle hareket etti. Van'ın Erciş ilçesindeki Atatürk İlköğretim okulunun bahçesine 81 ilin ismi ve üzerinde teşekkürler yazılı pankart asıldı. Erciş'te 4 bin 880 afet konutunun yanısıra 160 derslikli ilköğretim okulu, 96 derslikli 3 lise, 5 ticaret merkezi, 5 cami yaptırıldı. Saat 10.00'dan itibaren halk törenin yapıldığı Karataş Mevkii'ne geldiler. Bu kez bir ilk gerçekleştirildi, ilköğretim okullu öğrencileri ilk sırada yer aldı. İlköğretim öğrencilerinin arkasında kadınlar ve lise öğrencileri yer aldı. En arka safta ise erkekler bulundu. Acun Ilıcalı da törene katılanlar arasında yer aldı.



Van için seferber olduk
Başbakan Erdoğan'ın Van gezisindeki ilk durağı Erciş İlçesi oldu. 15 bin 341 kalıcı konutun 4 bin 880'nin bulunduğu Erciş'te konuşan Erdoğan, tüm Türkiye'nin Van için seferber olduğunu söyledi. Erdoğan, Van depremi duyulduğu andan itibaren Edirne'den, Hatay'dan Van'a bütün herkesin yardım eli uzattığını belirterek, "Bütün kardeşlerimizin eli buraya uzandı. Eller dua için kaldırıldı. Bin yıllık kardeşliği yıkmak için çalışanlara inat, bütün Türkiye bir olup, birlik olup Van'a sahip çıktı. Sadece Türkiye'den değil 35 ülkeden Van'a el uzatıldı. Benim Vanlı kardeşim deprem enkazı altında kendine uzanacak eli beklerken, biz bu eli tutup Van'ı ayağa kaldırmak için çaba içindeyken, terör örgütü Van'da, Erciş'te daha deprem enkazındaki iniltiler bitmeden Başkale'de güvenlik güçlerine saldırmakla meşguldü" dedi. Yaklaşık 15 bin kişiye hitap eden Başbakan Erdoğan, Van ve Erciş'i etkileyen iki depremde 644 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek başsağlığı dileğinde bulundu. Erdoğan, yapılanların dünyaya örnek olduğunu söyledi. Erdoğan, gelenlerin, görenlerin 'bu işi nasıl bitirdiniz' diye konuştuklarını kaydederek, "Bu felaket, can kayıplarının yanında 40 bin ev, 3 bin iş yerini kullanılmaz hale getirdi. Kış aylarının yaklaştığı bir dönem. Binlerce vatandaşımız evsiz kaldı. Depremi haber aldığımız an buradaydık. Depremden sonraki ilk 6 saatte buraya gelen sağlık ve kurtarma sayısı binleri aştı. O kadar yardım gelmişti ki, yaya olarak yürümek bile mümkün değildi. Bütün kamu kurumlarının gayretleri, gönüllülerin gayretleri her türlü takdirin üzerinde. Ama bunlar bize bazı dersleri veriyor. STK'lar yardık için koştu. Bir yandan enkaz kaldırırken, diğer yandan barınma sorunu çözecek tebirleri hayata geçirdik. Büyük bir seferberlik başlattık" diye konuştu. Erdoğan, depremden sonra tüm imkanların Van için seferber edildiğini belirterek şöyle konuştu:

Bütün imkanlarla Van'a geldik

"Bütün imkanlarla Van'a geldik. Aklımız hep bu bölgedeki kardeşlerimizle oldu. Bölgeyle irtibatımızı kesmedik. 18 gün içinde bölgede 75 bin çadır kurarak depremzedelerimizin hizmetine sunduk. Sürekli olarak bakan arkadaşlarım geldiler ve takip ettiler ve 13 çadır kentte elektrik su kanalizasyon ile depremzedeler her türlü hizmeti verdik. Buna paralel olarak konteyner kentlerin kurulumunu da süretle gerçekleştirdik. 30 bin konteyner ile 175 bin vatandaşın barınmasını sağladık. 15 Ocak'ta Erciş'teki, 15 Şubat'ta Van'daki çadırkentleri kapatarak vatandaşları konteynerkentlere yerleştirdik. Buralarda yaşayan kardeşlerimizin elektrik, su ihtiyaçlarını ücretsiz karşıladık. 175 bin vatandaşın kışı sıcak konteynerlerde geçirmelerini sağlamış olduk. Bu güne kadar çadır ve konteyner kentler için kullandıkları 170 trilyonluk elektrik faturası Başbakanlık tarafından ödenmiştir. 8 aş evinde 81 bin öğün, Van'da da günde 60 bin öğün sıcak yemek dağıtımı yaptı. Günlük 72 bin öğün yemek okulda vatandaşlara dağıtıldı. Kızılay çok büyük bir görev ifa etti. Kurduğumuz giyim market aracılığı ile 43 bin vatandaşın giyim ihtiyacını karşıladık. Ekonomiyi canlandırmak için 4500 işletmemize 250 trilyon faizsiz kredi kullanmasını sağladık. Van Muradiye Gürpınar ve Erciş'te 6 bin 141 vatandaşımıza geçici istihdam imkanı sağlayarak yaraların sarılması gayreti içinde olduk. Geçici olarak ülkenin başka illerine gitmek isteyenlere her türlü yardımı yaptık. Valilikler aracılığı veya kendi imkanları ile giden 50 bin depremzede vatandaşlara kamu tesislerinde barınma imkanı sağladık. Dönüşler başladı. Biz Vanı hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Daima kardeşlerimizin yanında bulunduk. Bu kardeşlik hukukumuzun bir gereğidir. Burada ev sahibi olan kardeşlerimiz konutlarına yerleşti."

Kiracıları unutmadık
Erdoğan kiracıları da unutmadıklarını belirterek, ellerinde 3 bin civarında fazla konut bulunduğunu söyledi. bu konutlardan 2 binini kamu kuruluşlarındaki görevlilere vereceklerini belirten Erdoğan şöyle devam etti:
"1000 civarında konut var. Bunları kiracı olan vatandaşlarımıza satacağız. Aslında maliyet olarak bu konutların fiyatları 110 bin TL. Ancak biz burada Başbakan'ın yetkisinde olan bir yüzde 30 indirim hakkı var. Bu indinimi kullanarak depremzedeye 75 bin liraya indirdik. Bununla da kalmadık ve dedik ki, 2 yıl ödemesiz olacak. 18 yıl ödeme yapacak. Toplam 20 yıl oldu. 20 yılda böylece ödemesini bitirecek. Faiz yok. Enflasyon yok. Yaklaşık olarak aylık taksitleri 345 lira. Şu anda o konutlar bitmek üzere. 4 ayda biter diyorlar. Onları bitireceğiz ve kura çekimini yapıp kiraci kardeşlerimize vereceğiz. Yeni konutlar da yapacağız. Ayn hak sahipleri de aynı fiyatla alıyor, kiracı da aynı fiyatla alacak. Toplamda 17 bin 489 kalıcı konut inşa ediyoruz. Bununla kalmadık. Köylerdeki yapıların yüzde 80'ini yeniden yapıyoruz. Köylerde 5 bin 850 vatandaşımızdan 3 binini inşaatına başlandı. 29 milyon ödeme yaptık köylülere. Ayrıca az hasarlı olan 32 bin bina için 40 milyon ödeme yaptık. 1015 dersliğin yerine 2 bin 613 yeni derslik kazandırdık. Depremin yaşandığı günden bu yana yaptığımız hizmetler için harcadığımız rakam 3 katrilyon 600 trilyon."

Biz yardıma koşarken, onlar polis şehit ediyordu
Erdoğan, Van depremi duyulduğu andan itibaren Edirne'den, Hatay'dan buraya bütün herkesin yardım eli uzattığını da anlatan Erdoğan, "Kardeşlerimizin eli buraya uzandı. Eller dua için kaldırıldı. Bin yıllık kardeşliği yıkmak için çalışanlara inat bütün Türkiye bir olup Van'a sahip çıktı. Sadece Türkiye'den değil 35 ülkeden Van'a el uzatıldı. Benim Vanlı kardeşim deprem enkazı altında kendine uzanacak yardım elini beklerken, Biz bu eli tutup Van'ı ayağa kaldırmak için çaba içindeykin, Terör örgütü Van'da Erciş'te daha deprem enkazındaki iniltiler bitmeden Başkale'de güvenlik güçlerine saldırmakla meşguldu. Biz çadırkentler kurarak vatandaşlara hayat alanı oluşturuken, onlar görev başındaki polislere saldırıyordu. Hastalanelerde görev yaparken görevi başındaki polisimizi alçakça haince arkasından saldırırarak şehit ediyordu. Belediye başkanları terörist cenazelerinde belediye garajında yas tutuyordu" dedi. Kamu görevlilerini kaçırmakla özgürlük istenmeyeceğini hatırlatan Erdoğan, bunların istismar peşinde olduğunu, dağa çıkarılan çocukların kanı üzerinde saltanat peşinde koşulduğunu söyledi. Terör yüzünden yatırımcının bölgeye gelmediğini hatırlattı.

Biz herkesin karşısına gönlümüz elimizde çıkıyoruz
Erdoğan konuşmasında BDP'li belediyeyi de eleştirdi. Erdoğan, kim kendisi için çalışıyor ve gece gündüz çalışıyor, kim gece gündüz bozmak için çalışıyor. Bunun çok iyi göründüğünü anlatarak şöyle devam etti:

"Bunun için Tüm Vanlı kardeşlerime diyorum ki, bölgede BDP'li belediyeler var. Bunların halka hizmet için ne yapıyorlar. Van belediyesi ortada. Suyunu bile kendisi getirmesi gerekirken biz getiriyoruz. Bunun hesabını onlara sormanız lazım. Bunlara ideolojik yaklaşmamanız hizmete prim vermeniz lazım. Biz sizlere hizmetkar olmak için geldik, efendi olmak için değil. Mevlana diyor ki 'Sen bensin, ben senim işte' Kürdü, lazı, çerkezi bütün kardeşlerimizle biz beraberiz. Bizim kalbimiz bir. Biz herkesin karşısına gönlümüz elimizde çıkıyoruz. Geçtiğimiz 10 yılda neredeydik nereye geldik. 1999 Marmara depreminde 1 yılda vatandaşına çadır veremeyen Türkiye'den, Van'da 1 yılda bütün kalıcı konutları tamamlayıp teslim eden bir ülke durumuna geldik."

Kendi iradesine ipotek kurduran milletin iradesine sahip çıkamaz
BDP'ye yüklenen Erdoğan, partinin kendi tabelasını indirip, İmralı ve Kandil istikametini gösteren tabelalar asmaları gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Benim aziz milletimin artık bunların yalanlarına karnı tok. Bunların sürekli çatışma görüntüsü oluşturmaktan başka bir iş yaptıklarını gördünüz mü? Biz sorunların çözümü için siyasi muhatap ararken, onlar başka noktaları gösterdiler. Onların güdümünde hareket etmekten başka bir tavır ortaya koymadılar. Kendi iradesine ipotek kurduran milletin iradesine sahip çıkamaz. Eli kanlı teröristle kucaklaşan demokratik bir siyaset yapamaz. Halkla kucaklaşamazsanız o zaman parti tabelalarını indirerek İmralı ve Kandili istikamet gösteren tabelaları asın. Biz sizlere hizmet etmeye, kararlılıkla devam edeceğiz.”

 

Erdoğan, annesinin adını taşıyan okulu açtı
Başbakan Erdoğan ve yanındakiler Erciş'te Karacadağ Mevkii'nde yaptırılan TOKİ konutlarının açılışının ardından merkezde, Evyap Şirketi tarafından yaptırılan ve Başbakan Erdoğan'ın annesinin adının verildiği Tenzile Ana İlkokulu ve Tenzile Ana Ortaokulu'nun açılışını yaptı. Japon teknolojisi ile 5 milyon liraya yaptırılan 34 derslikli okulun açılışına öğrenci ve veliler de katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı okul çevresinde kurulan barikatlarla tören alanına girenler tek tek arandı. Keskin nişancılar da yüksek tepelerde yerlerini aldı. Okul açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Van'a bir yıl içinde bu gelişiyle birlikte 4 kez geldiğini belirtti. Erdoğan, "Mevlana'nın ifadesiyle 'Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım' diyor ya. Biz de yeni şeyler söylüyoruz. Şüphesiz ki ölenlerimizle çok büyük acılar yaşadık. Allah onlara rahmet eylesin. Biz kader planına inanmış insanlarız. Ve bu planını içerisinde ne varsa amenna deriz" dedi. Van, Erciş ve bölgenin 23 Ekim'de depremi yaşadığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O gecenin karanlığında biz buradaydık. Ve geldiğimizde tabi Ercişli kardeşlerimin durumu çok vahimdi. Ama bugün gözlerinizin ışıldadığını görüyorum. Artık geleceğe başka bir umutla bakıyoruz. İnşallah yeni bir dünya inşaa ediyoruz. Ercişimizde bunun güzel örneklerinden biri olacak. Konutlarıyla altyapısıyla bu adımlar atıldı. Konutların büyük kısmını gördüm mutlu oldum. Şuan çok farklı bir duygu içindeyim. Evyap ailesine Fikret Evyap ağabeyimize huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum."

"Merhum annem Erciş'te de anılacak"
Yıkılan okulun yerine yaptığı okulun adına annesinin ismini verilmesinin kendisi için süpriz olduğunu belirten Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Evyap bana çok ciddi bir sürpriz yaptı. Ve bu yıkılan okulun yerine inşaa ettiği okulun yerine annemin adını verdi. Merhum annem demek ki artık Erciş'te anılacak. Yani kimdir bu Tenzile Ana dedikleri zaman bir zamanlar bu ülkede başbakanlık yapmış olan Tayyip Erdoğan'ın annesiydi denilecek. Ruhuna Fatiha okunursa bu bizim ayrı bir mutluluğumuz olacak. Buna vesile oldukları için Fikret Evyap ağabeyimize ben de Allah razı olsun diyorum. Milli Eğitim Bakanımızın söylediği gibi 25 okul ve bunun sayısı da artacak. Van, bu yapılacak okullarla birlikte Türkiye standardında fiziki imkanlar itibariyle yüksek standardı yakalamış olacak. Yurtlarıyla okullarıyla. İnşallah o zaman biz Van'den birşey istiyoruz. Nedir o? Diyoruz ki üniversite sınavlarında artık Van ilk sıraları zorlayacak. Tekrar buradan tüm hayırseverlerine buradan şükranlarımı sunuyorum. Allah kazançlarında bolluk bereket versin."
Yapılan konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve bakanlar milletvekilleriyle birlikte okulun açılış kurdelasını kesti. Başbakan Erdoğan daha sonra okulun içini gezdi, sınıfta öğrencilerle birlikte oturdu.
Mehmet Evyap ise Erciş'in yeniden ayağa kalktığını gördüğünü belirterek Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti

 

Editör

Son Güncelleme: 23.10.2012 20:25
Anahtar Kelimeler:
Recep Tayyip Erdoğan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.