DOĞUTÜRK
2013-03-15 15:34:45

Aşkale'den bir paylaşma iklimi.

Ela KARASU

elakarasu@hotmail.com 15 Mart 2013, 15:34

Temeli 1968'de atılan ve 1971'de de döner fırını ateşlenen Aşkale Çimento; 1993 yılında yeni kahramanlarıyla anlamlı bir yolculuğa çıktı. Geminin dümeninde Lütfü Yücelik vardı. Rota belliydi. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve takım arkadaşları Aşkale'de kendine özgü bir 'paylaşma iklimi' oluşturdu. Şimdilerde bu güzel iklim; başta Doğu Anadolu ve Karadeniz olmak üzere her anlamda moral havası estiriyor. Aşkale'deki fabrikadan başlayan kapasite artırımı ve yeni yatırım süreci Trabzon, Erzincan, Gümüşhane ve Van fabrikaları ile devam etti. Erzurum, Ağrı, Aşkale, Trabzon, Beşikdüzü, Tirebolu ve Rize'de de hazır beton tesisleri var.
Bugün Türkiye çimento üretiminin yaklaşık yüzde 6'sını ve Doğu Anadolu-Karadeniz'de ise
yüzde 27'sini Aşkale Çimento'ya bağlı fabrikalar gerçekleştiriyor. Çimento satış rakamı 3 milyon 500 bin ton. Hazır beton tesislerinin satış rakamı ise 750 bin metreküp. 1993'te bin kişinin bir araya gelerek satın aldığı şirket, aradan geçen 20 yıla rağmen kollektif yapısını hiç mi hiç bozmadı. Özelleştirmede Türkiye'de örnek gösterildi.
Lütfü Yücelik ve ekibi sürekli yeni stratejiler geliştirerek şirketin krizlere karşı dinamik tutulmasını sağlıyor. Firma son yıllarda çevre ile ilgili beklentilerin dünya ölçeklerine getirilmesi amacıyla. tesislerinde modern filtreler kullanıyor, ağaç dikiyor, görüntü kirliliğine sebep olacak olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Fırın soğutmasındaki atık sıcak gazdan enerji üretimi de başladı. Bu projenin Türkiye'de ilk olduğu belirtiliyor. Tesis atık gazın miktarına bağlı olarak maksimum 6,82 megavat ile minimum 3,8 megavat saat elektrik enerjisi üretiyor.
Fabrika ve tesislerde çalışan sayısı bin 200'e ulaştı. Dolaylı olarak bu rakam 5 binleri aşıyor. İşletmeler hammaddesini önemli ölçüde bölgedeki madenlerden sağlıyor. Aşkale Çimento, Doğu, Güneydoğu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin büyük bir kısmına ürünlerini pazarlıyor. Firma sektöründe ilk 5 içinde yer alıyor.. İstanbul Sanayi Odası'nın "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında ise 186'ncı sırada. Yeni yatırımlar sayesinde firma ihracatta da iddiasını artırma yolunda. Aşkale Çimento yönetimi 'her şeyde bir numara olmak' hedefiyle hareket ediyor.
Aşkale Çimento'da kurumsallaşma süreci 20 yıl içinde sağlam bir zemine oturmuş görünüyor. Doğu Anadolu'da örnek bir kollektif bir üretim hikayesi olarak öne çıkan Aşkale Çimento'nun başarılarını sürdürmesini diliyoruz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.