6 TEDAŞ GÖREVLİSİNE HAPİS İSTEĞİ

Erzurum'un Aşkale ilçesinde görevli 5 TEDAŞ işçisinin Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti'ndeki elektrik direğindeki arızayı gidermek isterken buzlu suya düşüp, herkesin gözleri önünce boğularak can vermesiyle ilgili iddianame mahkemece kabul edildi.

22 Mayıs 2013 Çarşamba 18:07
6 TEDAŞ GÖREVLİSİNE HAPİS İSTEĞİ
Soruşturmayı yürüten savcılık, 6 kişi hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri" iddiasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti. 

Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak, hazırladığı 5 sayfalık iddianameyi Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, davanın açılmasını kararlaştırdı. Aşkale Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ise işçilerin ölümünde ihmalleri olduğu öne sürülen bazı kamu görevlileri hakkında fezlekeyi dava dosyasından ayırarak, yargılama izinlerinin verilmesi amacıyla Erzurum Valiliği, İçişleri Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıklara müracaat edeceği de iddianamede belirtildi.

"KENDİ İMKÂNLARIYLA DENİZ BİSİKLETİ TEMİN ETMİŞLER"

İdeal Enerji Üretim A.Ş'nin projesi olan Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti içinde kalan ve 29 köyün elektrik enerjisini sağlayan Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'ye ait enerji nakil hattı direğinin devrilmesiyle nedeniyle taşeron firma Temel Elektrik A.Ş. çalışanlarından Feridun Öztürk, Şahin Baykal, Rıdvan Takım ve Ahmet Sait Turan ile "Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. Erzurum İl Müdürlüğü görevlisi Mustafa Arifoğulları'nın, göletteki arızalı direği onarmak için gölete girdikleri Savcı Bayrak'ın iddianamesinde yer aldı.

İddianamede, işçilerin kendi imkânlarıyla direğe ulaşabilmek amacıyla belediyeden deniz bisikleti temin ettikleri, deniz bisikletiyle yer yer buz tutmuş gölette devrilen direğe doğru ilerleyen 5 işçinin bisikletin su alması sonucu alabora olması nedeniyle suya düştüklerine dikkat çekildi ve 5 işçinin de olayda hayatını kaybettiğinin otopsi raporlarıyla tespit edildiği vurgulandı.

İŞTE İŞÇİLERİ ÖLÜME GÖTÜREN KUSURLAR

Aşkale Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan, "İdeal Enerji A.Ş'nin Proje Müdürü Ahmet Duran Kürkçü'nün kazaya neden olan elektrik direğinin bulunduğu baraj göletinde su tutulacağı aşikar olduğu ve direklerin deplase edilmesi için hazırlanan projeyi onayladığı halde gerekli deplaseyi yaptırmadığı, Aras Elektrik A.Ş'nin İşletme ve Bakım Müdürü olarak görev yapan Tuncer Yeşilyurt'un göl alanında kalan 4 adet direğin relokasyonunun takibini yapmadığı ve uzun bir süredir direklerin yer değiştirmesi işlemini gerçekleştirmediği halde gerekli girişim ve eylemde bulunmadığı" görüşlerine yer verildiği iddianamede, Temel Elektrik A.Ş'nin sahibi Fehmi Temel ve şirketin koordinatör mühendisi Nurullah Gülmüş'ün elektrik bakım, onarım ve tamir işlerinin yapımından sorumlu kişiler olarak işçilerinin uygun olmayan şartlarda ve uygun olmayan ekipmanlarla arıza mahalline gitmelerini önlemedikleri ve bununla ilgili iş yerinde iş disiplinini oluşturmadıkları anlatıldı.

Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'nin Personel Müdürlüğünü olay günü vekaleten yürüten Şahin Torun'un da eğitim için Erzurum'a giden Aşkale İşletme Şefi Yalçın Turda'nın yerine bir yetkili görevlendirdiği ve Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. Erzurum İl Müdürü Ziya Özpeker'in ise il müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalarda gerekli organizasyonu yapmadığı ve iş disiplinini sağlamadığı gerekçesiyle kusurlu görüldüğü iddianamede belirtildi.

Olayları ve kusurları iddianamede detaylıca anlatan Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak, sonuç olarak 5 işçinin "taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri" iddiasıyla Ahmet Duran Kürkçü, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Nurullah Gülmüş, Ziya Özpeker ve Şahin Torun hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti.

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLMÜŞLERDİ...

Erzurum'un Aşkale ilçesinde 3 Nisan 2012 günü Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti'nde bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek isteyen 5 TEDAŞ işçisi, bot olmadığı için deniz bisikletiyle girdikleri gölette, buzla kaplı gölete düşmüştü. Dakikalarca yardım bekleyen 5 TEDAŞ işçisi, "yardım edin" çığlıkları ardında boğularak can vermişti. Olayın ardından Aşkale Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştı.

Editör

Son Güncelleme: 22.05.2013 18:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.