Bir insanı büyük yapan aslında adaleti ayakta tutacak şekilde realist olmasıdır.

Tolstoy (1828 - 1910) ünlü Rus yazarı! Birçok eserini zevkle okudum. Hele ki; İtiraflarım, Hayat Üzerine Düşünceler, Çocukluğum adlı eserleri üzerinde düşünülecek felsefi derinliği olan eserler!

Bir insanı büyük yapan aslında adaleti ayakta tutacak şekilde realist olmasıdır. Realist değilseniz ama gibisiniz. Bilirsiniz herhangi bir şeyi översiniz, översiniz ve yanına bir ama koyduğunuzda artık amanın solunda kalan övmenin bir değeri kalmaz! Ama’ dan sonra gelen fikirler aslında sizin esas söylemek istediklerinizdir.

Tolstoy büyük adam amma! Demeye ağzım varmıyor; Kırım Tatar Türkleri konusunda haksızlık etmiş. Yazdığı Kafkas Esiri adlı kitabında Tatar Türklerini olmadıkları gibi zalim, işgalci, katil olarak yazmış!

Tatar Türklerinden kaba saba adamlar, hırsızlık, fidye ile geçinen göçebe toplum olarak söz etmiş!

1783 yılında Rusya Kırım’ı ilhak etti ve Kırım Tatar Türkleri için kara günler başladı!

Cengiz Dağcı’yı okudunuzsa eğer, Tolstoy’un Türkleri tanımda kullandığı özelliklerin esasen Ruslarda olduğunu görürsünüz!

Yurdunu Kaybeden Adam; (1957), Korkunç Yıllar; (1956), Onlarda İnsandı; (1958), O Topraklar Bizimdi (1966) ve daha birçok eserinde Türklere Kırım’da Rusların reva gördüğü insanlık dışı utanç verici işgal ve sonrasını görürsünüz!

Üçyüz bin Kırım Türkü’nün nasıl katledildiğinin üzerinden ve Kırım Tatar sürgününün üzerinden 76 yıl geçti!

Kafkas Esir’inde çok üzücü bir nokta da Tolstoy’un Rus Ordusu’nda söz ettiği Kazaklardı. Kazaklar Türk’türler, Kırım Tatarları Türk’tür!

Rusya, ABD ve Çin aralarında yaptıkları anlaşmalarla 1865 yılından itibaren Türkleri birbirlerine yabancılaştırma işlemleri gerçekleşmiştir.

Emperyalizmi tanımadan, kendimize bile yabancılaşırız! Bağımsızlık ve emperyalizm iki büyük ana başlıktır ve gelecek nesillerimize her fırsatta anlatmalıyız. Okul müfredatlarında tarih emperyalistleri ve planları ile yer almalıdır!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.