YARI AÇIK CEZAEVİ GİBİ KÖYE ÖZGÜRLÜK GELDİ

Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Tortumkale köyünün çevresi, yedi yıl önce "Ağaçlandıracağız" denilerek çevresi dikenli telle çevrildi.

01 Aralık 2013 Pazar 14:40
YARI AÇIK CEZAEVİ GİBİ KÖYE ÖZGÜRLÜK GELDİ
Tek bir fidanın bile dikilmediği köyde hayvanlarını otlatamayan halk hapis hayatı yaşarken bu sene yapılan haberler üzerine köyde incelemelerde bulunan Orman ve Su İşlerine bağlı heyet, köye yeniden özgürlüğünü kazandırdı. 

Olay, 350 haneli köyün eski muhtarının 2006 yılında köy halkından imza toplamasıyla başladı. Muhtar, "Çevrede ağaçlandırma gerçekleştirilecek. O yüzden imza topluyoruz" diyerek herkese imza attırdı. İmzalar tamamlanınca Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün ağaçlandırma projesi ihalesi yapılarak, köyün dört bir yanı "ağaçlandırma yapılacak orman arazisine geçiş yapılmasın" diye dikenli telle çevrildi. Bölgeye köylülerin hayvanlarının da girişi yasaklandı. Üç yıl, köyün çevresindeki dağ arazisinde teraslama çalışması ile geçirilirken, her yıl ihale tekrarlanarak ağaçlandırma için ödenek ayrıldı. Sadece ilçe yolu açık olan köyde aradan geçen 7 yıla rağmen bir fidan bile dikilmedi.

Köyün şimdiki muhtarı Özcan Çaycı, geçim kaynakları olan hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalar yürüterek kooperatif kurarken, kooperatife üye olan köylülere, devlet tarafından 25'er küçükbaş hayvan dağıtıldı. Ancak 3 bine yakın küçükbaş hayvan alan köylü, hayvanlardan gelir beklerken zarar etmeye başladı. Kış mevsimi boyunca ahırlarında besledikleri hayvanlarını bahar sezonunda köye ait otlaklara çıkarmak istediklerini anlatan köylüler, ancak karşılarına orman arazisinin çıktığını kaydetti. Muhtar Özcan Çaycı, "Kel tepeler bize, biz de onlara bakıyoruz ama gidemiyoruz" dedi. 

Mağdur köylülerden Tuncay Dağ ise, "Kendi köyümüzde sanki yarı açık cezaevindeyiz. Tek bir ağaç bile yok ama çitten atlayıp araziye giren her bir hayvan için 'ormana zarar verdi' gerekçesi ile bin lira ceza kesiliyor. Güler misin ağlar mısın" dedi.

Erzurum Orman İşletmeleri Şube Müdürü Ali Kılıç da, "2011'de Orman Şube Müdürlükleri kapatılarak bir kısmı Orman Bölge Müdürlüğü, bir kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde görev yapmaya başladı. O günden itibaren bölgeden rapor gelmedi. Bilgiye sahip değiliz. Akıbeti ne olacak onu da bilmiyorum" diye konuştu.



BAKANLIK HEYET GÖNDERDİ

Gazete ve haber bültenlerine olay konu olunca Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölgede inceleme başlattı. İlk başta ağaçlandırma çalışması başlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü, çitle çevrili arazi içerisine fidan dikimi gerçekleştirdi. 10 gün önce, bölgeye tekrar bir heyet gönderen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bölgede mera ihtiyacının olduğunu saptayarak çitlerle çevrili arazinin 7 yıl sonra tekrar mera arazisi olması yönünde karar aldı. Köylüler verilen karar sonrası büyük mutluluk yaşadı. Bölgede yapılan incelemeler sonrasında köylüler özgürlüklerine kavuştuğu gibi para cezaları da Erzurum Adliyesinde görülen dava sonrasında iptal edildi.

Editör

Son Güncelleme: 01.12.2013 14:41
Anahtar Kelimeler:
ErzurumCezaeviTortumkale
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.