VALİ ALTIPARMAK YAVİ ŞEHİTLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak Çat İlçesine bağlı Yavi Beldesinde bulunan ve 25 Ekim 1993 yılında şehit edilen 33 vatandaşın ebedi istirahatgahı olan Yavi Şehitliğini ve 2012 yılında yapılan Şehitlik Anıtını ziyaret etti.

21 Kasım 2013 Perşembe 12:03
VALİ ALTIPARMAK YAVİ ŞEHİTLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Çat ilçesine bağlı Yavi beldesinde bulunan ve 25 Ekim 1993 yılında şehit edilen 33 vatandaşın ebedi istirahatgahı olan Yavi Şehitliği'ni ve 2012 yılında yapılan Şehitlik Anıtı'nı ziyaret etti. 

Beraberinde Çat Kaymakamı Doğan Dinç, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ve çok sayıda kurum müdürü ile Yavi beldesine giden Vali Altıparmak’ı burada Belediye Başkanı Adulhalik Yılmaz ve çok sayıda vatandaş karşıladı. İlk olarak Şehitlik Anıtı'na giden Vali Altıparmak, burada dua ettikten sonra Belediye’ye geçti. Başkan Adulhalik Yılmaz ile bir süre görüşen Vali Dr. Ahmet Altıparmak 1993 yılında yaşanan olayın tanıklarından ve mağdurlarından bilgi aldı. Oğlunu ve yakınlarını şehit veren Fahrettin Kudret ve baskından yaralı olarak kurtulan Celil Köse isimli vatandaşlardan o günü dinleyen Vali Altıparmak, bu karanlık günlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Belde çıkışında bulunan Yavi Mezarlığı içerisindeki şehitliğe de giden Vali Altıparmak ve beraberindekiler 33 şehidin ruhu için Fatiha okudu.



YAVİ KATLİAMI

Yavi Katliamı, 25 Ekim 1993'te Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi beldesinde PKK'nın düzenlediği katliam. 25 Ekim 1993 günü saat 19.30 sıralarında yaşları 20-25 arasında değişen ve gasp ettikleri kamyonetle Yavi'ye gelen PKK'lı grup televizyon haberlerini seyretmek için kahvehanede toplanan insanlara yaylım ateşi açtı. Saldırıda 38 kişi öldü, 50 civarında kişi yaralandı. Katliamdan kurtulan Necmi Köse ve Köksal Aktaş; köye jandarma geldiğini ve kimlik kontrolü yapılacağının söylendiğini ve dışarı çıktıklarını, daha sonra jandarma kılığındaki PKK'lıların üzerlerine ateş açmaya başladığını belirtti. Abdullah Duman ve Recep Dursunoğlu'na göre ise, kamyonla gelen asker kıyafetli 4 kişi kahvehaneye geldi ve vatandaşlar onlara çay ikram etti. Bu 4 kişi daha sonra köydeki diğer gençleri de kahveye çağrılmasını istedi. Onların da gelmesinin ardından "Biz PKK'lıyız, burası da Kürdistan toprakları" diyerek yaylım ateşi açtılar ve olay yerini terk ettiler. Katliam kurbanlarının cenazelerin kaldırılmasından sonra meydanda toplanan halk "Orduya güvenmiyoruz, silah verin biz kendimizi koruyacağız", "Hükümet istifa" ve "PKK'ya ölüm" sloganları atarak protestoda bulundu. 27 Ekim günü Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencileri sabah saatlerinde saldırıyı protesto yürüyüşü düzenledi. İşyerlerini kapatarak yürüyüşe katılan vatandaşlarla birlikte protestocuların sayısı 10 bini aştı.

Editör

Son Güncelleme: 21.11.2013 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.