Ülke genelinde Nisan 2022 sonu itibariyle konutlarda yüzde 147,21 oranında, Erzurum’da ise yüzde 95,84 oranında artış oldu. Ev sahibi olmak için borçlandıkça borçlandık. Fintürk verilerine göre; Erzurum’da 2022 yılının ilk üç ayında konut almak için 1 milyar 582 milyon 239 bin liralık kredi kullanıldı. Takipteki konut kredisi tutarı 4 milyon 193 bin lira… Bu arada Erzurum’da kentsel dönüşüm yapılıyor ama şehrin hırlısı-hırsızı kavak mahallesinde ve dağ mahallesinde fink atıyor..!

Erzurum’da Kavak mahallesini bilmeyen var mı? Şehrin en eski yerleşim yerlerinden. Osmanlının üçüncü en büyük gümrüğü kavak mahallesinde Gölbaşı civarındaydı. Dağ mahallesi ise 1960’lı yıllara kadar askeri kışla ve mezarlıktı. Sonra vizyonsuz belediye başkanlarının oy hesapları yüzünden devasa bir gecekondu bölgesine, hizmetsizlik sonucunda da varoşlara dönüştü. Parayı bulanların çoğu ya başka şehirlere gitti ya da başka semtlere…

Bölgede 544 konut büyükşehir belediyesi tarafından tamamlandı. TOKİ tarafından da 715 konut bitmek üzere. Ancak kavak mahallesi savaştan çıkmış bir halde..! Kamulaştırması bitmeyen binalarda yaşamaya devam eden semt sakinleri, şehrin merkezinde çaresizliği yaşıyorlar. Doğalgaz verilmiyor, otobüs hattı Gürcükapı semtine kadar çalışıyor. Kimse ne evinde ne de kapısının önünde güvende değil… İşin en kötü tarafı ise kimse muhatap bulamıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar şehrin neredeyse tamamı bu semtlerde yaşamışken, şimdi moda tarım arazileri üzerinde kurulan (Şükrüpaşa ve Dadaşkent) semtlerde yaşamak..! Deprem konusunda sayılı uzmanlardan olan Prof. Dr. İlyas Yılmazer diyor ki; ‘’Ovalarda yapılan yerleşimler çok kolay yıkılır. Çok katlı binalar kayalık alanlara yapılmalı. Tarih boyunca yerleşimler hep yamaçlardadır. Ovalar her zaman batmıştır’’.

Yıllardan beridir şehirdeki tüm kentsel dönüşüm alanları, ilginç bir şekilde sahipsiz, hizmetsiz ve kendi haline bırakılıyor. Sanki de insanların kendiliğinden gitmesi amaçlanıyor..! Bu da demografik sorunlara ve göçe neden oluyor. Misal mi istersiniz; Komşularınıza ve Erzurum dışındaki Erzurum nüfusuna bakın..! Hem derler ki; ‘’Kavakta nar olmaz, kötülerde ar olmaz’’.

Oysa ki; kentsel dönüşümlerdeki amaç şehirlerin yıkımı değil, yenilenmesi, insanların konforu ve huzuru için..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.