KARABULUT: HOCALI, NEVRUZ’UN KARA BAYRAMIDIR

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi “ 26 Şubat 1992 Hocalıdaki Türk Soykırımı” konulu bir konferans düzenledi.

27 Şubat 2014 Perşembe 16:39
KARABULUT: HOCALI, NEVRUZ’UN KARA BAYRAMIDIR
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Tarihi Türk yurdu olan Hocalı ‘da 26 Şubat 1992 tarihinde tam bir “Türk Soykırımı” yapılarak, 613 Azerbaycan Türk’ü Ermeni askerleri tarafından dünyada eşi görülmemiş bir vahşetle katledildiğini hatırlatarak, Ermenistan Rus ordusunun Yukarı Karabağ’da konuşlandırılmış ağır silahlı 366. Alay’ın 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı Türklerine yönelik saldırısında 106’sı kadın, 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türk’ünün soykırıma tabi tutulduklarını ifade etti.
Kürkçüoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Savaşların kendine has kuralları olduğu gibi, en şiddetli savaşların bile insana aman veren kanunları vardır. Bu kanunlara göre sivil halka, kadınlara ve çocuklara dokunulmaz. Ancak Hocalı’daki Rus-Ermeni tecavüzünün gaddarlığı bu konuların hepsini bir kenara itmiştir. Tarihçilerin, Ermeniler tarafından 26 Şubat 1992’de Hocalı ’da gerçekleştirdikleri katliamı tarihe insanlık suçu olarak belgeleriyle mutlaka kaydetmeleri, günümüzdeki “sözde Ermeni soykırımı” iddialarını gündeme getirenlere karşı en iyi cevap olacaktır. Dolayısıyla, “en iyi savunma saldırıdır” ilkesine uygun olarak 1870’lerden günümüze kadar Taşnak Ermeni çetelerinin Türklere yönelik yaptığı soykırımları, katliamları belgeleriyle dünyaya kanıtlamak başta Türk tarihçileri olmak üzere 75 milyonluk Türk insanının milli görevi olmalıdır.”
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kerem Karabulut, “Türklerin ölüleri anmak, unutmamak adını verdikleri kara bayramları vardır. Hocalı ’da Nevruz’un kara bayramıdır” dedi.
Türklerin şimdiye kadar hiçbir soykırıma sessiz kalmadıklarını ve nerede olursa olsun karşı geldiklerini belirten Karabulut, biraz hakkı savunan, biraz adaleti savunan herkesin, bunun soykırım olduğunu kabul etmesi ve bunun bütün dünyaya soykırım olduğunu kabul ettirmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hocalı Soykırımını katliam olarak tanımadığını belirten Prof. Dr. Karabulut, ” Öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi bunun soykırım olduğunu bir an önce kabul etmesi lazım. Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan’a karşı yaptıkları için özür dilemeden asla yakınlaşma politikası izlenmemelidir. Zaten büyük devlet olmanın da gereği budur” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi’nde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrencilerin temsilcisi Ethem Süleymanov, konuşmasına Hocalı katliamını anlatan şiir bir okuyarak başladı. Süleymanov, Hocalı katliamının 26 Şubat 1992 yılında gerçekleştiğini, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın Hocalı kentinde çok sayıda Azerbaycan Türkünün Ermeniler tarafından vahşice öldürüldüğünü söyledi. Ethem Süleymanov, katliam gününü anlatarak, “ Ermeniler, 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecede, bölgedeki 366. alayın da desteğiyle giriş ve çıkışın kapatıldığı Hocalı köyünde kadın, çocuk yaşlı ayrımı yapmadan resmi rakamlara göre 613 kişiyi katletmişlerdir. Savaşlarda dahi savaş dışında tutulan bu kesimi, kadın, yaşlı, çocuk demeden acımasızca katletmişlerdir. Katliamda 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulmuş, 1275 kişi rehin alınmış, 150 kişi ise kaybolmuştur” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 27.02.2014 16:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.