GÜNEŞ VAKFI’NDA “ ERZURUM KIŞLALARI” KONFERANSI

Güneş Vakfı, Geleneksel Cuma Konferanslarına bu hafta Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu konuk oldu.

16 Mart 2013 Cumartesi 14:15
GÜNEŞ VAKFI’NDA “ ERZURUM KIŞLALARI” KONFERANSI
Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu katılımcılarla Erzurum tarihi kışlaları hakkında bilgiler vererek arşiv fotoğraflarını paylaştı. 

Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, ”Erzurum için doğunun sınır taşı olduğu söylenir. Şu an Erzurum Osmanlıların Gürcülerle olan mücadelesinde bir üst konumundaydı ve gürcülere geçilmesi zor bir kapı oldu. Bu nedenle Erzurum’da bulunan Gürcü kapı semti bu ismi almıştır. Erzurum’da bulunan tarihi eserler birçok kez restore edilerek günümüze gelmiştir şu anki eserlerin çoğu Selçuklulara aittir, Osmanlı bu eserleri ele geçirdikten sonra kendi mimarisini uygulayarak restore etmiştir. Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii, Yakutiye Medresesi biz tarihimize 1967 yılından sonra sahip çıktık. Geçmişten günümüze Erzurum’da birçok medrese kışla olarak kullanıldı. Ulu Camii’nin de kışla olarak kullanıldığı söylenmekte. Bilindiği üzere Erzurum geçmişten günümüze kadar birçok savaşa ev sahipliği yaptı ve birçok ülke tarafından kuşatıldı. Osmanlı tarihi yeni Erzurum için yeni bir başlangıçtır. Savaşlar esnasında her noktayı cephe olarak kullanmışlardır.” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 16.03.2013 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.