Yüz yıl önce ülkemiz ve şehrimiz acıları yaşarken İstanbul’dan gelerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyetini, Albayrak Mektebinin kuruluşunda görev alan 23 Temmuz Kongresinin toplanmasında büyük gayretleri olan Cevat Dursunoğlu geçmişte önemli siyasal olaylara imza atmış bir siyasetçimizdir.

Hoca Raif Dinç Erzurum için önemli sembol isimlerdir. Erzurum kongresindeki gayretleri hem de ilerleyen yıllar TBMM’de milletvekili olarak görev yaptığı yıllarda önemli işlere imza atan hemşerimizdir.

Sakarya Savaşında mebusken beline tabanca bağlayıp Sakarya Savaşına giden Durak Sakarya, Erzurum Tarihini yazan ve milletvekilliği yapan Mehmet Nusret Efendi, Meclis Başkanı Celalettin Arif Bey, Albayrak Gazetesi sahibi ve milletvekili Süleyman Necati Bey, Hüseyin Avni Ulaş hakikaten Erzurum adına Türkiye adına çok önemli işlere imza atmış vekillerimizdi.

Tabi asıl önemli olan Son Osmanlı Mebuslar Meclisine Erzurum Milletvekili olarak seçilen Yukarı Mumcu Mahallesi kütüğüne Kayıtlı Mustafa Kemal Atatürk'ü unutmak mümkün mü?

Rüştü Paşa asker kişiliği ve milletvekili olarak şehrimizi temsil eden, 12 Mart’ta Erzurum’un kurtuluşu için şehre gelen üç komutanımızdan biriydi.

Müftü Solakzade ve Asım Vasfi Beyin Atatürk'ten istedikleri “Bin Bir Hatimlerin” yeniden okunması için girişimlerde bulunan iki güzel insanımızı ve bin bir hatimlerin okutulması yönünde onay veren Atatürk'ü asla unutamayız.

Erzurum Belediye başkanlığı ve Milletvekilliği yapan Kâzım Yurdalan ve Salim Altuğ da değerli bir Erzurumlu idi.

Birinci Dünya Savaşında ve Kurtuluş Savaşında kahramanca savaşmış ve Erzurum Millet Vekilliği yapmış, konuyla ilgili iki kitap yazmış olan Vehbi Kocagüney'i de zikretmekten geçemeyiz.

Atatürk Üniversitesinin kurulmasında birinci derecede rol alan ve Milli Eğitim Bakanlığı yapan Rıfkı Salim Burçak'ı rahmetle anmak gerekir. Aynı dönem Milletvekilliği yapan Dr. Hasan Numanoğu, Rıza Topçuoğlu, uzun yıllar milletvekilliği yapan Gıyasettin Karaca, Erzurum Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği yapan Edip Somunoğlu hizmetleri unutulmayacaklardandı.

Erzurum’un modern anlamda kanalizasyona kavuşmasını sağlayan Belediye başkanımız ve milletvekilimiz Hilmi Nalbantoğlu’ da ayrı bir değerimizdi.

Turhan Bilgin ve İsmail Hakkı Yıldırımı da yad etmekten geçemeyeceğim. Verem Savaş derneklerinin kurulmasında aktif görev üstlenen, 1960 yılında Sağlık Bakanlığı yapan Prof. Dr. Nusret Karasu kişilik olarak zikredeceğim önemli bir simaydı.

Son dönemlerde iz bırakarak hakkın rahmetine giden Nevzat Kösoğlu da bu toprağın yetiştirdiği iz bırakanlardan idi.

1973-77 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Orhan Şerifsoy, Enerji bakanlığı yapan Togay Gemalmaz da ismini zikredeceğim kişilerden idi. Zihnimde yer etmiş, ülkemize ve şehrimize hizmet etmiş güzel hemşerilerimizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.