BİŞKEK TÜRK DÜNYASI MÜHENDİSLİK, MİMARLIK VE ŞEHİRCİLİK KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Bişkek Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı 2014 sonuç bildirgesi Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıyla dünyaya duyuruldu.

16 Ekim 2014 Perşembe 08:58
BİŞKEK TÜRK DÜNYASI MÜHENDİSLİK, MİMARLIK VE ŞEHİRCİLİK KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi, Mavi salonda düzenlenen sonuç bildirgesi toplantısına Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kırgızistan İnşaat ve Mimarlık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akımbek Abdıkalıkov ve çok sayıda öğretim görevlisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi olarak böyle önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarından dolayı gururlu ve mutlu olduğunu söyledi.

Rektör Koçak, “Her yeninin eski olmaksızın varlığını gerçekleştiremeyeceği de tarihsel ve ontolojik bir doğru ve yadsınamaz bir gerekliliktir. Yeniyi inşa ederken eskiyi ve tarihsel olanı dışlayan modernizmin özelde Türkiye genelde ise Türk dünyası üzerinde meydana getirdiği olumsuz sonuçlar özellikle şehirleşme ve yapılaşma alanında kendini göstermektedir. Bunun sebebi ise insanın mimarinin odak noktası olmaktan çıkarılmasıdır. Acı olan gerçek şu ki yakın geçmişe kadar bu sorulara dair farkındalığımız son derece zayıf hatta yok denecek kadar azdı. Modernizmin etkilerine maruz kalıpta içinde bulunduğu açmazı fark edemeyen bizlerin durumunu, farenin ısırıklarına muhatap olanların durumuna benzetirsek yanılmamış oluruz. Bildiğiniz gibi farenin ağzındaki tükürük narkoz etkisi yapmaktadır. Böyle olduğu içinde kemirilen canlı bir şey hissetmez. Modernizmin de bizlerin şehirlerimizin tarihi kültürel kodlarını böylesine kemirip kimliksizleştirdiği gerçektir.” dedi.

6’ıncısı yapılan Türk Dünyası Kurultayı sonuç bildirgesinin açıklanacağı gün dolayısıyla duyduğu mutluluğu ifade eden Mehmet Sekmen: “Aynı dili aynı gönül birliğini paylaşan devletlerin, milletlerin bir araya gelmesi, ortak çalışma yapması, geçmişi günümüze taşıması en doğal hadisedir. Çalışmaya katkı veren herkese gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BİZ BİR MEDENİYET ÖLÇÜSÜ OLAN, BİR MEDENİYET PROJESİ OLAN BİR MİLLETİZ

Bişkek Türk Dünyası Kurultayı Erzurum’da Yapıldı. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkez’inde gerçekleştirilen Bişkek Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık Şehircilik Sonuç Bildirgesi programına katılan Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak mimarinin önemine vurgular yaptı. Kurultayın isminin güzel bir seçim olduğunu belirten Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’’ Bizler bir medeniyet ölçüsü olan, bir medeniyet projesi olan bir milletiz. Eğer öyle bir millet isek dikkat etmemiz gereken çok önemli şeyler var.Edebiyat , sanat ve mimari bu üçü at başı gitmez ise geleceğe hiç bir şey taşıyamayız’’ dedi. Vali Altıparmak ,’’Geçmişe baktığınızda bize kalan yıkıntılar var, geçmişteki mimari özellikleri görebiliyoruz. Birde destanlardan edebiyatı görüyoruz. Eğer bizde geleceğe bir şeyler taşımak istiyorsak mutlaka ve mutlaka mimari ve şehircilik noktasında örnek yapılar örnek şehirler oluşturmak zorundayız. İstemediğiniz müziği dinlemeyebilirsiniz. Sevmediğiniz edebiyat kitaplarıyla ilgilenmezsiniz. Ama mimari her yerde daima sizinle’’ diye konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 16.10.2014 08:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.