ARAÇLARINIZ YAZ SICAKLARINA HAZIR MI?

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, araç sahipleri için araçlarını yaz sıcaklarına hazırlamanın zamanının geldiğini belirtti.

10 Mayıs 2013 Cuma 12:02
ARAÇLARINIZ YAZ SICAKLARINA HAZIR MI?
Ballıkaya, “Yaz bakımlarını yaptırmayan araç sahipleri bir kez daha uyarıyoruz. Gerek can ve mal güvenliği için gerekse de sorunsuz bir yaz dönemi geçirmek en kısa zamanda araçlarının periyodik yaz bakımlarını mutlaka yaptırmalı ve gereken tüm tedbirleri almalıdır” dedi.

SORUNSUZ KULLANIM İYİ BİR BAKIM YAPTIRMAKLA OLUR

Araçları yaz boyunca sorunsuz kullanmanın yolunun iyi bir bakım yaptırmaktan geçtiğini ifade eden Ballıkaya, açıklamasında şu uyarılarda bulundu: “Kışın her türlü olumsuz hava ve yol koşullarında kullanılan araçların, yaz boyunca sorunsuz kullanılmasının yolu zamanında ve doğru yapılan bakımdan geçiyor. Bu nedenle sert kış şartlarında kar, yağmur, çamura aldırış edilmeden kullanılan otomobillerin özellikle ön takımlarının kontrol ettirilmesi gerekiyor. Yolların, kış şartları sonucu bozulması, otomobillerin sık sık çukurlara girip çıkması nedeniyle süspansiyon ve amortisörlerde arızalar olabiliyor. Bu nedenle aksın da genel bakımının yapılması, rot-balans ayarının yenilenmesi gerekmektedir. Ön takımların dışında fren bakımları da ihmal edilmemeli, balataların bakımının yapılmalı, gerekiyorsa değiştirilmeli ve fren hidroliğinin seviyesi de mutlaka normal değerlerde olmasına özen gösterilmelidir.”

BASİT ÖNLEMLERLE MÜMKÜN

Açıklamasında araçlara yapılacak olan yaz bakımlarının eksiksiz ve yetkili kişilere yaptırılması gerektiği uyarısında da bulunan Makine Mühendisi Umut Barış Ballıkaya, şöyle devam etti: “Yaptırılacak yaz bakımlarında aracın tüm aksamları mutlak suretle kontrol ettirilmelidir. En basit işlemler olan lastik havaları, stepnenin sağlam olup olmadığı, motor yağının durumu, cam suyu fıskiyeleri, cam suyu seviyesi, direksiyon hidrolik yağı seviyesi, akü başları ve asit seviyesi de kontrol edilmeli, varsa sorun giderilmelidir. Bunlarla birlikte bujiler, elektrikli fanın devreye girme derecesi, radyatör iç temizliği, hava filtresi kontrol edilmeli, gerekiyorsa bunlarında yenisi ile değiştirilmesi sağlanmalıdır. Devir daim pompası ve onunla ilgili hortumlar eskimişse değiştirilmeli ve kelepçeler yenilenmelidir. Araç karbüratörlü ise, karbüratör ayarları yeniden yapılmalıdır. Kışın nem aldığı için fren hidroliği mutlaka değiştirilmelidir. Radyatöre bağlı hortumlardaki hava boşluğu varsa eğer alınmalı, ön konsoldaki eklemli hava akış sistemleri temizlenip yağlanmalıdır. Çalışmasından memnun olunmayan klima, yetkili servise götürülüp tamir ettirilmelidir. Net olarak söylemek gerekirse bu basit önlemlerinin alınması vatandaşlarımızın hem can ve mal güvenliğini koruyacak hem de ilerde ortaya çıkabilecek büyük masrafların önüne geçecektir.”

Editör

Son Güncelleme: 10.05.2013 12:03
Anahtar Kelimeler:
ErzurumAraçYaz Sıcakları
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.