Erzurum’un toplam nüfusu 1 milyon 930 bin 767 kişi. Erzurum’daki Erzurumlu sayısı 667 bin 592 kişi. Erzurum dışındaki Erzurumlu sayısı ise 1 milyon 173 bin 847 kişi. En fazla Erzurumlunun yaşadığı iller; İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli, Tekirdağ, Manisa, Sakarya, Antalya, Konya, Aydın, Yalova, Kayseri ve Balıkesir. Ülkemizin 30. büyükşehri olan Erzurum’un bugünkü nüfusu ise 756 bin 893 kişi. Peki ama bu Erzurumluların sorunu ne..?

Dünyada Erzurum benzeri ağır kış yaşayan kentlerde bırakın vergi almayı, üstüne para veriyorlar..! Kanada, Yunanistan, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Fransa, Lüksemburg gibi ülkeler gelişimi dengelemek için bölgesel yardım sistemi uyguluyor. Yunanistan, Kanada ve Hollanda her bölgeye ayrı vergi muafiyetleri getirmiş. İrlanda ise kurumlar vergisinin yüzde 80'ini yatırımcıya geri veriyor. Fransa ise Paris’te yığılmayı önlemek, yatırımları diğer bölgelere yaymak için emlak vergilerini artırıyor, sanayi yerleşimini caydırıyor. Böylece diğer yöreler için dolaylı bir teşvik oluşturuyor…

Buna karşın, Erzurum’un 2021 yılı sonu itibariyle ödediği vergi tutarı 2 milyar 143 milyon lira. Oysaki, en uzun süre tahtta kalan (39 yıl) Osmanlı padişahı 4. Mehmet’in, Lalapaşa caminin girişindeki kitabeye yazdırdığı fermana göre; Zor iklim şartları ve merkeze uzaklıktan dolayı, vatanın daima borçlu kaldığı Erzurum’dan vergi alınmaması gerekiyordu. Alanlar için de okkalı bir beddua var. Üstelik Osmanlı hünkarının imzasıyla..!

Ekonomide, aylardır ’Gözlerinin içini’ seyrettiğimiz maliye bakanı Nureddin Nebati’ye ve her seçim sonrasında, ‘Erzurum bizim kalemizdir’ diyen başkan Recep Tayyip Erdoğan’a bu kitabeden bahsedecek bir babayiğit çıkar mı dersiniz? Neden mi? Çünkü; Erzurum’da halen daha kış çok çetin, halen daha merkezde çok ı’rak…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.