Engelli vatandaşlarımızdan öncelikle belediye başkanları, milletvekilleri, kaymakam ve valiler yapmalıyız, atamalıyız. Hiç birimiz eksikleri onlar kadar göremez ve onlar kadar hızla kolaylıklar getirecek yapılanmalara gidemeyiz.

Engelli kimdir diye sorsalar; kusuru düşüncesinde olanlar derim. Kusurlu kim deseler, peşin hükümle dinleyenler derim. Peşin hükümlü kim deseler, dinlemeyen ve anlama çabası içinde olmayan derim.

Öyle sevilen insanlar tanırım ki; siyasi keskin ve tavizsiz davranışlarından dolayı neredeyse selam verecek arkadaşı kalmamış. İşte asıl engeli kendisine koyabilmek başarısı(!) bu olsa gerek!

Eli olmayan, kolu eğri, ayağı yok veya felç geçirmiş vücudunun bir kısmını kullanamayanlara engelli demem, kusurlu demem, sakat da demem. Sakatlık, tamamen düşüncelerde, davranışlarda ve iletişimsizliktedir. Buna şiddet uygulayanlar, şiddete arka çıkanlar, adalet bilinci olmayanlar, empati özürlüler, adi veya yüz kızartıcı suçları işlemeyi alışkanlık haline getirenler dahildir. Her potansiyel suçlu; engellidir bana göre, sakattır!

Dünyaya renk katan bedensel engeliyle turp gibi sağlam insanlara taş çıkartarak 2013 yılında 100 ve 200 metreyi tek başına koşarak bitiren Nurullah Kart!

Fiziksel engeline yenilen her insanın yapması gereken tek şey mevcut durumuyla yapabileceklerinin listesini çıkarmak olacaktır, sonra hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçmek, gerisi iradeye bağlı!

Sağlık durumumdan dolayı eskiden yapmış olduğum aktiviteleri yapamıyorum ama hiç birinden de geri kalmıyorum. Yaptıklarım artık önemli değiller, yapabildiklerime bakıyorum, yeni yapabileceğim işler arıyorum ve mutlaka deniyorum; başarım harika!

Devletin ve vatandaşlarımızın engelli vatandaşlarımızı anlayabilmek için gelişmesi gerekmektedir. Devletimiz ve vatandaşlarımız, engelli vatandaşlarımız için daha fazla sorumluluk almalıdır, bilinçlenmelidir, hızla yeni eksik olanları tamamlamak için yapılanmalara gitmelidir.

Engelli vatandaşların işe girişlerinde önlerinde büyük engel olan sağlık raporunu kaldırmalıdır. Engelli vatandaşlarımızdan öncelikle belediye başkanları, milletvekilleri, kaymakam ve valiler yapmalıyız, atamalıyız. Hiç birimiz eksikleri onlar kadar göremez ve onlar kadar hızla kolaylıklar getirecek yapılanmalara gidemeyiz.

Yapılan binalar, camiler, tuvaletler, toplu ulaşım araçları, asansörsüz, yürüyen merdivensiz sağlık kuruluşları başta olmak üzere devlet daireleri, kaldırımlar, sinemalar, tiyatrolar hemen hemen hiçbir yer engelli vatandaşlar düşünülerek yapılmıyor. Yapılanlar ise yeterli değiller.

Sağlam vatandaşlarımızın birçoğunun engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak konusunda daha çok bilinçlenmesi gerekiyor. Misal; kaldırımlara aracımızı park etmemek gibi! Fayda sağlayamıyorsak bari bir engel de biz çıkarmamalıyız! Ki fayda sağlamayan her insan zararlıdır.

Unutmamak gerekir ki; her sağlam insan bir engelli adayıdır ve her an bir insan vücutsal engele sahip olabilir. Zaten fiziksel olarak yaş ilerledikçe haliyle doğal engelli olabiliyoruz. Ancak doğru düşünüp, doğru davranan insan daha sonra eğri düşünüp, eğri davranan insana dönüşmez!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.