ETSO’DA, “TÜRKİYE KREDİ NOTUYLA TANIŞIYOR” SEMİNERİ

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) İl Genç Girişimciler Kurulu (GGK), “Türkiye Kredi Notuyla Tanışıyor” konulu bir seminer düzenledi.

28 Şubat 2014 Cuma 16:42
ETSO’DA, “TÜRKİYE KREDİ NOTUYLA TANIŞIYOR” SEMİNERİ
ETSO Meclis Salonu’nda düzenlenen ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Uzmanı Serkan Siyasal’ın verdiği seminere, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Hasan Akal ve Şevket Demir’in yanı sıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu üst kurul üyeleri; Sezai Hazır, Sedat Kılıç ve Berrak Kutsoy, ETSO Genel Sekreteri Av. Harun Delibaş, ETSO GGK Başkanı Haktan Ömeroğlu ile Genç Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge toplantısına katılmak üzere gelen Erzurum, Erzincan, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Malatya, Elazığ, Tunceli, Hakkari, Bingöl, Bitlis, Van ve Muş illerinden GGK başkan ve başkan yardımcıları ve üyeleri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını ETSO İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Haktan Ömeroğlu yaptı. Ömeroğlu, Kredi Kayıt Bürosu’nun işlevinin büyük önem taşıdığını belirterek, ticaret yapan kişi ve firmaların bu yapıyı yakından tanıması gerektiğini düşündüklerini, bu sebeple böyle bir seminer düzenlediklerini söyledi. Ömeroğlu’nun konuşmasının ardından KKB Uzmanı Serkan Siyasal, KKB’nin yapısı ve işleviyle ilgili bir seminer verdi.
“RİSK VE ÇEK RAPORU”
Konuşmasında, KKB hakkında bilgi veren Serkan Siyasal, KKB’nin herkesi kredi notu ile tanıştıracağını belirterek şunları söyledi; “Risk Raporu ve Çek Raporları’nda yer alan kredi notları ile ticari ve finansal risk tek bir not ile takip edilebiliyor. Risk Raporu’nda yer alan KKB Kredi Notu kişilerin tüm kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarındaki güncel ve geçmiş kullanım bilgilerinin değerlendirilmesiyle oluşuyor ve kişilerin finansal performansı 1 ile 1900 arasında derecelendiriliyor. Çek Raporu’nda yer alan Çek Endeksi ise geçmiş çek ödeme performanslarından oluşuyor ve risk 0 ile 1000 arasında derecelendiriliyor. Bankalardaki kredi ve çek ödeme performanslarının göstergesi olan notlar yükseldikçe risk azalıyor; düştükçe risk artıyor” diye konuştu.
“KKB KREDİ NOTU”
“KKB Kredi Notu” hakkında da bilgiler veren Serkan Siyasal şunları söyledi; “KKB Kredi Notu, Kredi Kayıt Bürosu’nun veri ambarında yer alan ödeme davranışları üzerinden hesaplanıyor. KKB Kredi Notu derecelendirmesi temel olarak, kişilerin gelecekteki borçlarını ödeyebilme olasılığını ortaya koyma özelliği ile kişilerin finansal ve ticari hayatını kolaylaştırıyor. KKB Kredi Notu, 1’den 1900’e kadar derecelendirilmekle birlikte, notun 1 olması en yüksek riski, 1900 ise en düşük riski temsil ediyor. Kişinin geri ödemelerinde gecikme ve kanuni takip durumlarının olması, yüksek borçlu konumda bulunması gibi sebepler KKB Kredi Notu’nu düşürüyor. KKB Kredi Notu’nu öğrenmek için, www.kkb.com.tr web sitesine üye olarak E-Rapor Sistemi üzerinden Risk Raporu’nu almak yeterli oluyor.”
NOTA İTİRAZ EDİLEBİLİYOR
KKB Kredi Notu ve Çek Endeksi’nin yanlış hesaplandığını düşünen kişi ve kurumlar bu notlara itiraz edebildiğini kaydeden Siyasal şöyle devam etti; “Kişi ve kurumlar bu itirazı ilgili bankaya ya da KKB’nin MİDES (Müşteri İtirazları Değerlendirme Sistemi) adlı sistemine başvuruyor. www.kkb.com.tr adresindeki E-Rapor Sistemi üzerinden açılan kayıt ile kişiler, hatanın kaynaklandığı banka ile ilgili kaydın yeniden incelenmesi konusundaki taleplerini MİDES sistemine girerek gerekli başvuruyu kolayca gerçekleştirebiliyor. MİDES ile KKB Kredi Notu ve Çek Endeksi için itiraz kaydını oluşturan kişilere, ilgili kurumlar tarafından hızlıca dönülerek çözüme gidiliyor.”
Serkan Siyasal’ın konuşmasının ardından merak ettikleri konularda sorular yönelttiler.

Editör

Son Güncelleme: 28.02.2014 16:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.