ETSO, KUYAP’LA KOBİ’LERİN EĞİTİM MERKEZİ OLACAK

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile aralarında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) bulunduğu 5 Oda tarafından finanse edilen, Çalışanların ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi’nin (KUYAP), ilk tanıtım toplantısı, Erzurum’da, ETSO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

07 Aralık 2013 Cumartesi 12:45
ETSO, KUYAP’LA KOBİ’LERİN EĞİTİM MERKEZİ OLACAK
Palandöken’deki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Meclis Başkanı Saim Özakalın, ETSO Yönetim Kurulu ve Meclisi üyeleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB, AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, proje illerinden yetkililer, Erzurum ve komşu illerden çalışan ve işverenler, ilgili diğer paydaşlar ile projeyi yürüten Teknik Destek Ekibi uzmanları ve basın mensupları katıldı.

Toplantı ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’in açış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında, eğitimin önemine değinen Başkan Yücelik, kısa adı KUYAP olan projenin, başta Erzurum olmak üzere, Türkiye’nin doğusunda yer alan 15 ilde firmaların çalışan ve işverenlerinin uyum yeteneğini artırmayı hedefleyen bir eğitim projesi olduğunu söyledi.

BAŞKAN YÜCELİK; “KOBİ’LER PROJEYE SAHİP ÇIKMALI”

Daha sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma adına, insan kaynaklarına yatırımda bulunarak, işveren ve çalışanların küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneğini artırmayı hedefleyen projenin, ETSO’nun ortak olduğu önemli eğitim projelerinden birisi olduğunu kaydeden Başkanı Yücelik, şunları söyledi; “24 aylık bir uygulama sürecine sahip olan KUYAP, işverenlerin yönetim becerilerini, çalışanların mesleki becerilerini artırmaya yoğunlaşacaktır. İşveren ile çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak, kapasitelerini güçlendirmeyi ilke edinen KUYAP’ın başarıya ulaşması için KOBİ yöneticilerimize büyük sorumluluk düşüyor. Bu projeye odamız kadar üyelerimizin de sahip çıkması büyük önem taşıyor.”

Bölgemizde firmaların yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi kalifiye eleman bulamamak olduğunu vurgulayan Başkan Yücelik şöyle devam etti; “Bunun için başta, kısaca “Beceri 10” olarak ifade ettiğimiz, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi olmak üzere farklı projeler uygulanmış ve uygulanmaya devam etmektedir. Ancak ne yazık ki, “Beceri 10” kapsamında çalıştırılacak elemanlar için SGK prim desteği verilmesine rağmen, firmalarımızın bu projeye yeterli ilgiyi göstermemesi düşündürücüdür. Yine bu noktada, yaşanan kalifiye eleman sıkıntısına kalıcı çözüm bulmak için çok büyük bir sorumluluğun altına girerek, vakfımız öncülüğünde bir üniversite kurma girişiminde bulunduk. Bu konudaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Özetle söylemek istediğimiz; şehrimizin gelişip kalkınması, bölgeler arası gelişmişlik farkının en aza indirilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor.”

Konuşmasında, “Neyi, nasıl ve ne zaman yapmamız gerektiğini çok iyi etüt etmemiz gerekiyor. Bunun en iyi yöntem de iyi bir eğitim almaktır” diyen Başkan Yücelik, Biz ETSO olarak, KOBİ’lerimizin yönetici ve çalışanlarının ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri alabilmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. KOBİ’lerimizden de aynı heyecan ve istekle bu projelere sahip çıkmasını bekliyoruz. Odamız, ilimizin ve bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacak bütün kurum ve kuruluşlara her türlü desteği veriyor. Başta AB projeleri olmak üzere odamıza gelen bütün işbirliği tekliflerine şehrimizin ve üyelerimizin fayda sağlaması adına sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Başkan Yücelik konuşmasının son bölümünde oda tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı (BSN Anatolia), Beceri 10 (UMEM) ve ABİGEM gibi projeler kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi. Başkan Yücelik’in ardından TOBB AB Daire Başkanlığı uzmanı Dr. Esin Özdemir de projenin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.

KUYAP’IN TANITIMINI CARLO PENCO YAPTI

Toplantıda daha sonra KUYAP Teknik Destek Ekip Lider Vekili Carlo Penco’yu projenin tanıtım sunumunu yaptı. Konuşmasında, “Uyum Yeteneği”nin tanıtımı yapan Carlo Penco, yeni koşullara uyum sağlamak için, değişimin hayatın gerçeği olduğu bilinciyle davranış biçimlerinin de yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

KUYAP’IN uygulandığı illerde, işletmeleri küresel iş ortamına hazırlamayı amaçladığını anlatan Penco, bu kapsamda, hem işveren ve çalışanlara genel ve mesleki alanlarda eğitimler verileceğini, hem de Ticaret ve Sanayi Odaları’nın eğitim alanında kurumsallaşmaları ve birer eğitim üssü haline gelmeleri yönünde önemli bir adım atılmış olacağını ifade etti.

Geleneksel yaklaşımda küçük işletme stratejilerinin oldukça istikrarlı bir dünya görüşü üzerine kurulu olduğunu, işletme sahiplerinin gidişata ve anlık ihtiyaca göre iş planı yaptığını kaydeden Penco konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Küreselleşme, yeni teknolojiler ve bilgiye kolay erişim gibi faktörler küçük işletmelerin çalışma koşullarını değiştirmektedir. Sürdürülebilir rekabet gücü için yalnızca pazarda konumlanma veya kaynaklara erişim yeterli değildir. Niş veya kısıtlı bir pazara sahip olmak, iş gücü maliyetini düşük seviyede tutmak küçük işletmeleri zorlu rekabet ortamından koruyan bir üstünlük olmaktan çıkmıştır. Dünyada düşük maliyetli üretim yapan işletmelerin çok olduğu düşünüldüğünde, asıl sorunun üretim olmadığı net olarak görülmektedir. İşletme bilgisi, üretimden daha önemli hale gelmiştir.”

Sunumunda, KOBİ’ler için uyum yeteneği modellerine de değinen Penco bu modellerin bir birini tamamlayan 3 düzeyden oluştuğunu belirterek, bunları; “İşletme sahiplerinin ya da yöneticilerin yeni işletme modelleri hakkında düşünme ve uygulama kapasitesi”, “Yeni işletme modelinin uygulanmasına ve mesleklerin zenginleştirilmesine imkan sağlayan yeniden yapılanma” ve “Geliştirilmiş beceri ve sorumluluk sahibi çalışanlar” olarak sıraladı.

KUYAP tanıtım toplantısının ikinci bölümünde ise Erzurum ABİGEM Direktörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen,“Uyum Yeteneğinin Artırılmasının Önemi”, ETSO Meclis Üyesi Burak Yıldız da “Uygulamada Uyum Yeteneğinin Artırılmasının Önemi” konulu birer sunum yaptılar.

KUYAP tanıtım toplantısının son bölümünde katılımcılar projeyle ilgili KUYAP Teknik Destek Ekip Lider Vekili Carlo Penco’ya çeşitli sorular yönelttiler. Bu bölümde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesiyle ilgili bir soruya Carlo Penco’nun, “Ben 12 yaşındaki çocuğumun geleceğini düşündüğüm için, Türkiye’nin AB’ye girmesini istiyorum” şeklinde karşılık vermesi salondan alkış aldı.

Soru-cevap bölümünün sonunda ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, kısa bir değerlendirme yaptı. Katılımcılara, toplantıya gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Başkan Yücelik, eğitimin önemini yinelediği konuşmasında, KOBİ’lerin ayaklarına kadar gelen bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, yeniliğe ve gelişmelere ayak uyduramayan işletmelerin büyüyüp gelişemediğinin altını çizdi. Aşkale Çimento’nun başarısının buna en iyi örnek olduğunu hatırlatan Başkan Yücelik, projenin başarıya ulaşması temennisinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Toplantının ardından katılımcılara akşam yemeği verildi.

Editör

Son Güncelleme: 07.12.2013 12:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.