Kazandığı ödüller ve kabul gören projeleriyle Erzurum milli eğitim, TÜBİTAK’ta adını zirveye yazdırmayı başardı…

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen eğitimde 144 kriter kapsamında, dört yıl öncesine kadar, ülke genelinde 60-62. sıralarda olan Erzurum bugün ilk on arasında yer alıyor.

Nasıl ki bir nal savaşın kaderini değiştirebiliyorsa öğretmen ve yönetici faktörü de, geçmişte dibe vuran Erzurum eğitiminin seyrini ve hedefini yeniden dizayn etti.

Resmi verilerle de artık tescillenen bu muazzam başarının arka planında, bakanlığın istikrarlı biçimde yürüttüğü eğitim politikasının yanı sıra, Erzurum Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Yakutiye Milli Eğitim Müdürü Cihan Kıvanç, diğer ilçelerin milli eğitim müdürleri, okul yöneticileri, eğitimi dava edinen fedakar öğretmenler ve elbette ki çalışmayı ilke edinen birbirinden kıymetli öğrencilerimiz var.

Çok var da yalnızca ikisi ( Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi ) bile Erzurum’un Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de Anadolu’daki önemli eğitim merkezlerinden biri olduğunu belgeleriyle göstermektedir.

Cumhuriyetle birlikte medreselerin yerini okullar ve üniversiteler, müderrislerin yerini de öğretim üyeleri ve öğretmenler aldı.

Eğitim, bugün olduğu gibi dün de en olumsuz koşullara karşın kesintiye uğramadan hep sürdü…

Çünkü: Kalkınmanın da, gelişmiş bir toplum olmanın da, demokrasiyi kurumsal yapıya dönüştürmenin de, hukukun üstünlüğünü amentü kılmanın da ve insan haklarını içselleştirmenin de en başlıca yolu eğitimden geçmektedir.

Türkiye uzun yıllardan beri, genel bütçesinden hatırı sayılır bir payı eğitime ayırmaktadır. Bu da gösteriyor ki Türkiye, bu uğurda büyük plan ve projeleri hayata geçirmede kararlı…

Bu gerçeği, birçok somut delilin beraberinde ülke genelinde olduğu gibi Erzurum özelinde yükselen eğitim kalitesi ve başarısından görüyoruz.

Hafıza-i beşer nisyan ile malul olmasına maluldür de, lakin bazı şeyler vardır ki, balık hafızalılar dahi kolay kolay unutmaz. Misal, bu ülkenin yaşadığı terör belası ya Erzurum’un eğitim sıralamasında ta 62.sıralara gerilemesi gibi…

Geçtiğimiz hafta Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihan Kıvanç ve kıymetli kardeşim eğitim neferi Yavuz Demir’in davetlisi olarak tarihi Erzurum Lisesi’ndeydik.

Öğretmenler ve öğrenciler için olduğu kadar, biz davetliler için de çok kıymetli bir törendi.

Erzurum’da onlarca okul ve yüzü aşkın öğrenci, ülkemizde bilimsel araştırmanın sıklet merkezi kabul edilen TÜBİTAK gibi nezih bir kuruluş tarafından ödüllendirildi.

Tören, işte bu vesileyle düzenlenmişti…

Yakutiye Kaymakamı Murat Öztürk, Yakutiye Belediye Başkanvekili İhsan Karabulut, Erzurum Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, yardımcıları, Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihan Kıvanç, okul yöneticileri, başarıda tartışmasız emeği bulunan öğretmenler, çalışkan öğrenciler ve veliler…

Herkes haklı bir sevinç yaşıyordu…

Öyle ya Erzurum artık hem eğitimde bakanlığın belirlediği 150’ye yakın kriterin toplam değerlendirmesinde diplerden zirveye doğru anlamlı bir yürüyüşe geçmişti, hem de birçok kurumdan olduğu gibi TÜBİTAK’tan ödüller kazanıyordu…

Yani Erzurum, eğitimde de kabuğundan çıkıp taptaze filizler veriyor…

Başarının ete kemiğe büründüğü bir tablo…

Kuşkusuz ki, O’nun bu göreve atanmasında amil rol oynayan siyasi iradenin ve her daim arkasında duran yerel yöneticilerin, elde edilen bu başarıda ciddi katkıları var.

Bihakkı teslim adına söyleyecek olursak,bilinmelidir ki, Erzurum’da eğitimin kaptan köşkünde, önce kendisine inanan ardından da ülkesine, devletine, öğretmenlerine, öğrencilerine ve insanına güvenen Salih Kaygusuz ve Cihan Kıvanç gibi yiğitler var…

Bu ekibin en önem verdiği ölçü şu:

Başarıyı tabana yaymak...

Yani başarı belli başlı okulların tekelinde olmayıp köy okullarına kadar pratik kazanması…

Fen lisesi çok iyiyse en az onun kadar imam hatipler ve meslek okulları da iyi olmalı…

Hiçbir veli, “benim çocuğum parlak bir lise kazanamadı” ezikliğini yaşamamalı…

Her lisenin, her ortaokulun, her ilkokul ve her anaokulun “biz de varız” diyeceği bir sistem kuruluyor hızla…

Salih Kaygusuz’un hedefleri, yarının Türkiye’sinin habercisi gibi…

Gurur duymalıyız.

Erzurum artık üniversiteleri, ilköğretim okulları, ortaokulları, liseleri, özel eğitim kurumlarıyla maraton yarışının ön kulvarlarında koşuyor.

Sağ olun, var olun kıymetli öğretmenlerim…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.