Dut Çullaması ve Erzurum Yumurta Pilavımız da sahne aldı..

Coğrafi işaretli üründe ilk 11’deyiz!

Günümüz gastronomi alanında coğrafi işaretli ürünlerin önemi, şehirlerin ve de ülkelerin turizminin gelişmesinde çok önemli bir gerçek.

Özellikle kış turizminde dünyanın gözde şehirlerinden birisi olan Erzurum da son yıllarda bu coğrafi işaret konusunda önde olan illerden birisi.

Kuşkusuz coğrafi işaretli ürünlerin önemi biraz da ilgili akademik çevrelerin teşvikiyle öne çıkmış durumda.

İşin uzmanları coğrafi işarete ne kadar önem veriyorsa Erzurum da bu konuda söylenene itibar ediyor, ona göre de adımını atıyor.

İşte bu sayede olsa gerek Erzurum’da coğrafi işaretli ürünlerin sayısı da 22’ye çıkmış durumda.

Türkiye’de de sayı olarak ilk 11’de olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.

Zira, Erzurum mutfağı gastronomi turizmi, potansiyeli açısından oldukça zengin çeşitliliğe sahip bir ildir artık.

İşte en son da iki yöresel ürün coğrafi işarete kavuştu.

Bunlar, kimilerimizin yemelere doymadığı ve hemen hemen her gün olsun istediğim Dut Çullaması ile belki de bir çoğumuzun adını ilk defa duyduğu bir ürün tescil edildi.

Bu ürünün adı Erzurum Yumurta Pilavı! Bu iki ürün de onaylandı ve coğrafi işaret tescili alarak Erzurum yöre mutfağının ürünü olarak konumlandı.

Yemek, gastronomi, mutfak kültürü, coğrafi işaret konuları olduğunda Erzurum’da önemsediğim bir isim var, o da Erkan Denk’dir.

Halen Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Turizm Fakültesi öğretim görevlilerinden Erkan Denk, Edirneli olmasına rağmen bir Erzurumlu gibi yöre mutfağına büyük yakınlık ve destek oluyor.

Bazen konu ile ilgili dergilere de makaleler yazan ve Erzurum yöre mutfağına övgüler dizen Erkan hoca, 22’ye ulaşan coğrafi işaretli ürün konusunda hassasiyet gösteren bir açıklama yaparken, siyasilerden de bu konuda ilgi ve alaka istedi.

‘’Üreticilerin, tüketicilerin ve politika yapıcıların bu konuda farkındalığı arttırılmalı, yörelerle özdeşleşmiş bu otantik lezzetlere sahip çıkılmalıdır.

İşsizliğin azaltılması, bölgesel ekonominin gelişim göstermesi, kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve yörede turizmin gelişimi için coğrafi işaretlere gerekli önemi göstermeliyiz’’ diyor ki katılmamak mümkün değil.

Mutfakta arkamızda birilerinin olması alkışa değer, kıymetli bir harekettirve de bu benim son kararımdır.

TUTTUĞUM BABA SÖZLER:İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır. Başkasının acısını duyabiliyorsa insandır!(Tolstoy)

DUVARIN DİLİ : Griden halliceyiz, siyahtan karanlık!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.