Çiftçinin yüzü güldü… Bol ürün elde edildi, değerinde satıldı.

TMO, yeni alımlardan dolayı Erzurum çiftçisine 750 milyon ödedi; bu rakamın bir milyarı bulması bekleniyor.

Bereketli yıl

Erzurum esasında tali derecede bir tarım şehridir. Buna rağmen geniş ve verimli ovaları ve sulanabilen on binlerce dekar arazisiyle Erzurum’da binlerce aile geçimini birinci derecede tarım girdisinden sağlıyor.

Konya, Çukurova ya da Harran’la karşılaştırıldığında tabi ki Erzurum’daki tarım üretimi devede kulak bile değil. Buna rağmen son yıllardan devletin sağladığı ciddi imkanların da etkisiyle, tarımda gözle görünür bir artış kaydedildi.

Bu iddiayı kanıtlayan en geçerli delil ise, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçiye ödediği para miktarıdır.

Resmi verilere göre TMO yeni ürün için şu ana kadar Erzurum çiftçisine 750 milyon liranın üzerinde bir ödemede bulundu. İlgililer, bu rakamın bir ay içerisinde bir milyarı bulup hatta geçebileceğini ifade ediyor.

Oysa aynı TMO geçen yıl bu miktarın beşte biri civarında bir ürün alımı yapmış dolayısıyla da dikkat çekecek bir ödeme yapmamıştı.

Girdi fiyatlarının can yakıcı boyutta olmasına rağmen, son bir yılda yeniden tarlasına, köyüne ve traktörünün başına geçen çiftçi sayısı tahminlerin çok üzerinde bir artış kaydetti.

Hiç kuşku yok ki bu artışta, devletin çiftçiye sunduğu imkanlar, mevsimin yağışlı geçmesi ve taban fiyatların tatmin edici olmasının da ciddi payı var. Ancak bir önemli pay da, pandemi sürecinin tüm insanlık için gösterdiği acı gerçek oldu.

Üretim yapmayan, parası da olsa aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Son yıllarda bizzat kamu eliyle geliştirilen kapsamlı projeler sayesinde, hem tarımda hem de hayvancılıkta Erzurum özelinde, dikkati çekici bir ilerleme kaydedildi.

Örneğin daha üç yıl öncesine kadar, büyük baş hayvan sayısı 200-250 binlere düşen Erzurum’da, şimdi aynı sayı bir milyon sınırına dayandı, belki de geçti bile…

Yine resmi verilere göre, bu yıl yeniden ekilip biçilen arazi miktarı geçen seneye oranla yüzde 44 civarında artmış. Bu da haliyle hem elde edilen ürün miktarına, hem de çiftçinin kazandığı paraya doğrudan etki ediyor.

Tarımı ve hayvancılığı destekleme politikaları daha genişletilir ve daha kalıcı hale getirilirse, uzmanların tahminine göre Türkiye birkaç yıl içerisinde yeniden dünyada kendi kendine yetebilen sayılı ülkeler arasındaki yerini alabilir.

Erzurum, bu sürecin en bariz bir örneği…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.