DOĞUTÜRK
2014-02-23 23:37:39

Prof. Dr. Sıtkı Aras...

İbrahim AYDEMİR

23 Şubat 2014, 23:37

Sıtkı Aras hemen her Erzurumlunun gönlünde özel yer edinen mümtaz simalarındandır Erzurum'un.
Yüreği insan sevgisiyle atan, Erzurum'a ait ve dair ne varsa hemen hepsini bir Erzurum sevdasıyla kucaklayan, örnek insanlardan.
Çelebi tarifinin örtüştüğü bir şahsiyet.
Sevgi ve hoşgörü adamı.
Bu mütevazi ilim adamı, 24 ayarla ifade edilebilecek bir şekilde mükemmel bir Erzurumludur.
Şehrin tarihini tafsilen de iyi bilir, şehrin manevi hüvviyetini sağlayanlarla ünsiyeti ve yakınlığı vardır.
O'nun Erzurum'a aşinalığını ve manasına vukufiyetini iyi bilenlerin zorlu ısrarları sonucu, engin kültürü ve bilgisinden katreler halinde "Erzurum'un manevi Mimarları" ve "Bir Şehrin Ruhu: Erzurum" isimli iki ölümsüz ve değerli eseri Erzurum'a hediye etmiştir.
İkinci eserin mukadimesinde, meşhur Şair Faruk Nafiz'in "Erzurumlular ihtiva etmiş oldukları manayı, sükutlarıyla en iy şekilde ifade eden kimselerdir." tesbitine adeta ram olmuş gibidir, Sıtkı Hocamız.
Sükut onun tabii, hali olmuştur hep.
O; Erzurumluluk vakarını ve engin ilminin edebini böyle tezahür ettirmeyi seçmiştir.
O'nun bu hali, halkımızın "cazgırlık" dediği tarzı seçmişlerin bağırtı, gürültü ve şamataları arasında kaybolmuş gibidir.
Ukalalıkla ayakta kalan cühela sınıfının ayyuka çıkan hezayanları arasında, Hoca küllahını sin'dirmeyi yeğlemiştir.
Oysa Sıtkı Aras Hoca, Erzurum'un 'olmazsa olmaz'larının başını çeker.
Erzurum'un görgü, terbiye ve kültürünün en kibar ve değerli numunesidir.
Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Sıtkı Aras yıllarca araştırmış, didinmiş, çalışmış, Erzurum tarımına çok büyük girdi sağlayan Tatlı Su balıkçılığı ve alabalıkçılık projesini kırsal kesim yaşayanlarına bir ekmek kapısı haline getirebilmiştir.
Sıtkı Hoca, projeyi ilçe ilçe çiftçinin ayağına taşımış, anlatmış, faydalarını ve getirilerini göstermiş, sonra da Üniversitede başlattığı örnek çiftliği gören, çalışkan çiftçilerimiz de çiftlikler kurarak projenin tatbikini yapmışlardır.
Bugün sayısı yüze yaklaşan alabalık çiftliklerinin sahiplerinin bir çoğu da Sıtkı Hocanın, bu proje için gösterdiği olağanüstü çabadan habersizdirler.
Çünkü Hoca, bu işi bir görev bilmiş ve ilmi teenni içinde gerçekleştirmiş, hatta bazı siyasilerin emeğine sahip çıkmalarına bile ses çıkarmamıştır; O'nun için önemli olan yaşadığı İl'e bir hizmet yapmak, bölge insanını işsizlik ve göç illetinden kurtarmaktır.
Niyeti halis, yüreği temiz Sıtkı Aras Hocamız, il'de pek çok yoksul çiftçiyi ekmeğe kavuşturmuştur.
O, eserlerinde Dadaşlığı, Erzurumlunun aksiyon hali olarak tarif eder.
 Bu tarifin hakkı ve gerçeği doğrultusunda, Sıtkı Aras Hocamız Erzurum'un son dadaşlarından birisidir diyoruz.

Yorumlar (10)

Cevat özer 10 Yıl Önce

Kalemine ve yüreğine sağlık

Hadi YAZICI 10 Yıl Önce

öncelikle yazıda çelişkiler var...ikinci husus ise erzurum' da çiftçiye yönelik olarak yapılan alabalık üretim tesislerinin projelendirilmesinde hadi yazici nın emeği ve imzası var...ilk tesis 1991 yılında ispir-kırık-avcı köyünde dursun öğeye ait kurulan tesistir ve projesinide hadi yazıcı yapmıştır, diğerleri bundan sonra inşa edilmiştir....sıtkı hocanın emeğine kim sahip çıkmış doğrusu bununda açıklanması lazım...bu işte en fazla emeği olan insan olarak üzerime alındım, bunu kabul etmem mümkün değildir...

Hadi YAZICI 10 Yıl Önce

konu ile ilgili olarak yaklaşık iki hafta önce sorduğum soruya cevap alamadım..bu nedenle yazdığım iki yorumunda silinmesini istiyorum...sormaya bile değmezmiş...allaha havale ediyorum....

davut 10 Yıl Önce

bu hadi yazıcı siyaetçimi? anlamadımki adam bazı siyasiler sahipleniyor demiş. bu niye üstüme aldım demiş. aynı şey gibi hava bulutlu vayyy sen bana ördek dedin gibi hayret yav nasıl bir memleketki bura.

Hadi 10 Yıl Önce

öncelikle siyasilerin alabalık tesisi ile ne ilgisi olabilir, ikinci husus benimle ilgisi yok ise yok denir, cevap verilmiyor, hava bulut meselesi değil, bilmeden konuşuyorsun, yazının kendisi siyasi yazılmış....

murat 10 Yıl Önce

sen yazıyı yazanın avukatımısın? adam haklı bir soru sormuş cevap yok...yorumlarımı silin demiş yine cevap yok...demek ki bir dümen dönüyor....

selahattin 10 Yıl Önce

sıtkı hoca, balıkçılığı, çiftçinin ekmek kapısı haline getirmiş ama çiftçi sıtkı hocayı tanımıyor, bu nasıl oluyor anlamadım...

mümtaz altıparmak 10 Yıl Önce

sıtkı hoca kimdir? sıtkı hoca,iyi bir baba,alim ve erzurum sevdalısı olmasının yanında önce insandır. tam 27 yil önce hocaliğimi yapmiş,verdiği ilimden ziyade insanlik ve erzurum misafirpeverliğini göstermiş bir kişidir.1984 yilinin ramazan ayinda evine davet etmiş,kiymali yumurta,yayla çorba,biber dolma ve kadayif sarma ikram etmişti.bunlari aradan bu kadar zaman geçmesine karşin neden unutmadim?çünkü,misafire yapilan hizmeti ibadet olarak görüyordu.

sahte şeyh 10 Yıl Önce

Toplumumuz bıktı sahte şeyhlerden.

abdulvahap aras 9 Yıl Önce

erzurumdan bir yıldız daha kaydı rabbim amcama hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.