DOĞUTÜRK

Gara camışları üçledik!

Kültür&Sanat

2 kıtalık hüzzam türküye bir kıta daha eklendi...

Vedat REFAYELİ

Kaynak kişisi Muharrem Akkuş olan ‘Gara camışları vurdum bayıra’’ adlı hepimizin de illa ki duyduğu, kulağımıza alışkın, ağzımıza pelesenk olmuşbu Erzurum türküsü iki kıtadan oluşur.

Son dönemlerde genelde Erzurumlu TRT sanatçıları Mehmet Çalmaşır, Nurullah Akçayır ve Aysun Gültekin’in seslendirdiği hüzzam şeklindeki bu ağıt türküye, mahalli sanatçılarımızdan Fikret Şimşek bir kıta daha ekledi.

Özellikle son 4-5 yıldır proğramlarında 2 kıtalık TRT repertuarında yeralan türkü formatındaki ağıtı eklediği üçüncü kıtasıyla seslendiren Şimşek, hikayesini de bildiği parçayı revize ederken bu konuda türkünün kaynak kişisi Muharrem Akkuş’dan da onay ve izin aldığını belirtiyor, bu şekilde daha da parçanın anlam kazandığını söylüyor.

Geçtiğimiz Pazar günü işinsanı Zeki Bayraktutan ile Cem Demircan’ın verdiği bir yemekte de bu parçayı yine üç mısra olarak okuyan Fikret Şimşek’in ilave ettiği üçüncü kıta şöyle: Karacamış vurdu benim yârimi/ taktı buynuzunu döktü kanını /Arkadaşlar sardı dört bir yanını/ bu kara bağrıma küstüm gidirem..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.