DOĞUTÜRK

NENEHATUN ANITINDA TARİHİ HATA

Güncel

İstanbul Bahçelievler Belediyesi, Türk kadınının gurur abidesi, Aziziye kahramanı Nene Hatun için yaptırdığı anıtta tarihi bir hatanın altına imza attı.

Oğuzhan YILDIRIM haberi…
Tarihte 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, elinde satırı ile cepheye koşan Nenehatun’un Bahçelievler’de yapılan anıtta eline silah verildi. Adıyaman doğumlu olan heykeltraş Remzi Taşkıran tarafından yapılan heykeldeki tarihi hata, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu ile heykeltraş Remzi Taşgetiren’in Nenehatun’dan bihaber olduklarını gözler önüne serdi.
Açılışa katılan Bahçelievler Erzurumlular Dernek Başkanı Süleyman Ulusoy’un bilgisinin olup olmadığı merak konusu oldu.
Öte yandan Doğutürk’ü arayan çok sayıda vatandaş, “Madem böyle bir heykel yapılacaktı, Erzurum’u bilen, Nenehatun’u bilen birine yaptırılabilirdi. Erzurumlu olmayan, Erzurum tarihini bilmeyen birinin yaptığı anıt bu kadar olur. Oradaki Erzurumluların konuya vakıf olmaları gerekirdi. Bu tarihi hatadan bir an önce dönülmeli, Türk kadınının gurur abidesinin anıtı düzeltilmelidir. Elbette ki Bahçelievler Belediyesi iyi niyetli olarak Erzurum’a ve Erzurumlu’ya vefa örneği göstermiştir. Bunu takdirle karşılıyoruz. Fakat yapılan çalışma aslına uygun olmalıdır.” ifadeleriyle tepkilerini dile getirdiler.
Bahçelievler Belediyesince adını da taşıyan parkta yaptırılan Nene Hatun, anıtı, İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir, Belediye Başkanı Osman Develioğlu, İSKİ Genel Müdürü Prf. Dr. Ahmet Demir, AK Parti İlçe Başkanı Dr. Hakan Bahadır, Bahçelievler Erzurumlular Dernek Başkanı Süleyman Ulusoy, İlçe Milli eğitim Müdürü Basri Özbay, Kızılay Şube Başkanı Murat Çağlar, anıtı yapan heykeltraş Remzi Taşkıran, Belediye Meclis Üyeleri, başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törenle açıldı.
Anıt açılışında konuşan Belediye Başkanı Osman Develioğlu “Tarihimizde 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca savaşarak adını tarihe altın harflerle yazdıran Nene Hatun’un adının ilçemizde yaşatılmasına vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 20 yaşlarında genç bir gelinken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak savaşa katılan Nene Hatun Türk kadınının gurur abidesi olarak gönlümüzde olduğu gibi geçtiğimiz aylarda adını da verdiğimiz Nene Hatun parkımızda sonsuza kadar yaşayacak” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.